Kultúra

2010.06.07. 17:59

Szóbeli, emelt szintű érettségin jártunk (fotókkal)

Ezekben a napokban zajlanak az emelt szintű szóbeli érettségik. A megyeszékhelyi Kölcsey-gimnáziumban jártunk, ahová Zalából és a régióból is érkeztek vizsgázók.

Sinkovics Eta

A Kölcsey-gimnáziumban összesen  kilenc tantárgyból szóbeliznek emelt szinten az itt vizsgázók,  ezek közül hétfőn angolból, biológiából, németből, testnevelésből és történelemből adtak számot tudásukról.


Történelemből vállalkozott emelt szintű érettségire  Fiszter Ágnes, a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium végzőse.
- Sokkal több tételből kell készülni, mint a középszintűre, és mélyebb, alaposabb ismeretekre van szükség - utalt a két érettségi közti különbségre Ágnes, aki a  Corvinus Egyetem nemzetközi igazgatás szakán szeretne továbbtanulni. Kedveli a történelmet, elégedett az írásbelin és a szóbelin elért  teljesítményével, s nem bánta meg, hogy a magasabb szintet választotta. Mint hozzátette, nemcsak az érte járó plusz 40 felvételi pont miatt.

Az ugyancsak zrínyis Dobos Denisz Az ipari forradalom hatása az épített és természetes környezetben tételről beszélt e tantárgy keretében.
- Inkább a nehezebbek közé tartozik, átfogóan kellett szólni az urbanizációról és az ipari forradalmakról. Annak ellenére, hogy sok mindent tudunk, nehéz kitölteni a húsz percet - vélekedett. - Úgy gondolom, az írásbeli és a mostani vizsga is jól sikerült. Jogi egyetemre jelentkeztem, oda nem árt   történelemből az emelt szintű érettségi.

- Általános elvárás, hogy az emelt szinten érettségizők lényegesen jobban teljesítsenek. Egyelőre vegyes a kép, hiszen hallottunk maximális feleleteket, de  azt is  tapasztaltuk, hogy a középszint időnként erősebb, mint néhány diáknak az itteni teljesítménye - osztotta meg az elmúlt napok tapasztalatait Hóborné Kiss Gabriella, a történelem vizsgabizottság elnöke. - Sokan a több pont reményében választják az emelt szintű érettségit, ám nincs meg hozzá a kellő felkészültségük. Azért ezen a szinten nem várná az ember, hogy pót tételt húzzon egy diák, pedig erre is volt példa - említette.


A folyosón mindenütt vagy még készülő, vagy már a vizsgán túljutott diákok csoportosultak. Németh Réka az előbbiekhez tartozott, biológiából várt a sorára. 
- Első helyen jelöltem meg a  Corvinus Egyetem biomérnök szakát, s  a felvételihez szükséges biológiából a magasabb fokozat. Három évig tanultuk a tantárgyat, az utolsó kettőben faktosként, azaz dupla óraszámban. Négyesnek megfelelő lett az írásbelim. A szóbelin nincsenek tételek,  témakörök szerint készültünk - forgatta nem kis izgalommal füzetét a lenti Gönczi-gimnázium végzőse. 

Rozmán Julianna a Kölcsey német két tanítási nyelvű osztályába járt. Sokat remélt a szóbelitől, mint mondta, neki  jobban megy, mint az írásbeli.

A tornateremben egymás után mutatták be gyakorlati feladataikat a testnevelésből vizsgázók, ők kedden az elméleti tudásukról adnak számot.

Megyénkben Nagykanizsán, a Batthyány-gimnáziumban is több tárgyból zajlanak emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. 



E napokban szóbelin bizonyítanak az emelt szintűsök
Megyénkben 734-en jelentkeztek emelt szintű érettségi vizsgára, a szóbeli szerdáig tart. Sokan választották a történelmet, az idegen nyelveket, a biológiát, és a testnevelést is a magasabb szintű megmérettetésre. A diákok általában egy tantárgyat vállaltak be, illetve nyelvvizsgát tettek, hiszen mindkettő jelentős pontszámot hoz a felvételi konyhájára. Egyébként a középszintű érettségi  jövő héten kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!