Kultúra

2010.04.27. 05:53

Boróka lesz az igazi

Mindenkinek van egy szamara, csak ügyelni kell rá. És mindenkinek van egy keresztje is, amit cipelni kényszerül egy életen át. Tamási Áron Vitéz lélek című színműve tanítani, oktatni akar, s ezt a maga módján, ízes székely nyelvhasználattal teszi.

zaol.hu

 

Közben más is szemet vet Ballára: Panna (Nyírő Bea). Ellopja a szamarat, s avval zsarolja szíve választottját: egy éjszakáért elárulja, hol van. Péter megsejti az ármányt, s visszutasítja a lányt. Az állatot végül Boróka találja meg, akiről kiderül, hogy nem is Lázár vér szerinti lánya. Közben felépül hősünk új otthona, melynek ajtaján kezében kereszttel lép be a házszentelésre érkező ács. Szimbolikus jelentése van ennek: a vívódásai közt őrlődő Lázár egész életében a maga keresztjét, szörnyű titkát cipelte, amit most letesz. S valóban: némi ködösítés és kapacitálás után elárulja Péternek, hogy a lányt úgy lopta, mert az övét megölte egy vadállat.

A darab székely happy enddel zárul. Kiderül, hogy Balla felvállalt elérhetetlen szerelme, azaz Ambrus lánya és valóságos imádottja egy és ugyanaz, így egymáséi lehetnek Borókával. Előkerül a szamár is, amely a nagyot álmodás bátorságának, az újrakezdés és talpra állás csodálatos képességének jelképévé növekszik. Tanulság is van: e tulajdonságokkal mindannyian rendelkezünk, csak esetleg nem tudunk róluk. Ahogy egy helyütt Balla Péter megfogalmazta: Mindenkinek van egy szamara, csak ügyelni kell rá .

- Immár a 70. előadás környékén járunk - mondta Eperjes Károly, akinek az első rendezése volt a Vitéz lélek. - Hogy miért választottam ezt a darabot? Mert a 2004. december 5.-ei népszavazás után, amikor 1,2 millió ember megtagadta lelki testvéreit és a határ másik oldalára taszított magyarokat, óriási fájdalmat éreztem. Erőt adó mű a Vitéz lélek, amely szerintem a magyar Hamlet, mert arról szól, hogyan kell felállni a bajból.

A Balla Pétert alakító Jászai Mari-, Rajz János-, Őze Lajos- és Súgó Csiga-díjas Őze Áronhoz közel áll az általa megjelenített fiatal, büszke székely férfi értékrendje, gondolkodásmódja.

- Balla Péter végig következetesen harcol azért, hogy a külvilág szennyes árjával szemben tiszta maradjon - vélekedett a színművész. - Nem hagyja magát megfertőzni , s győzedelmeskedik. Ám nem csak erkölcsi győzelmet arat, annál sokkal többet nyer: szerelmet, otthont. Magam is ezen értékekben hiszek, a mai világ legnagyobb győzelme, ha egzisztenciálisan, összetartó erőként képesek vagyunk egy családot működtetni.


EGY DARABKA SZÉKELY VILÁG
Tamási Áron színmûvét 1941-ben mutatták be elôször. A Vitéz lélek az író egyetlen színmûve, melybôl film is készült Szôts István rendezésében. Bár a mû megítélése nem egységes (Németh László például Tamási leggyengébb alkotásának tartotta), a kanizsai közönség felállva, vastapssal jutalmazta a „székelytípusú” gegeket, melyeket Koncz Gábor parádésan hozott. Jól rajzolta a reá bízott karaktert (Cigány) Nemcsák Károly, a Lázárt alakító Bregyán Péter, a sánta, félnótás Büllents kisbírót játszó Boros Zoltán és természetesen a Ballát megformáló Őze Áron is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!