Kultúra

2009.12.01. 09:10

Zrínyi Miklós nyomában verssel és prózával

A Zrínyi Miklós Gimnázium és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Zrínyi Miklós halálának 345. évfordulójára vers- és prózamondó versenyt hirdetett középiskolásoknak.

Temesi Hilda

Zrínyi Miklós gróf (1620. május 1–1664. november 18.), horvát bán, Zala és Somogy vármegye főispánja, nagybirtokos főnemes, költő, hadvezér és politikus. Az Oszmán Birodalom elleni harcot összefogással, nemzeti párt szervezésével kívánta elérni. 1663-64-ben nagy hadi sikereket aratott, azonban a bécsi udvar veszni hagyta sikereit és békét kötött a szultánnal.

Zrínyi bizalma ekkor megrendült a Habsburgok iránt, azonban politikai fellépését 1664-ben, egy Csáktornya melletti vadászaton bekövetkezett váratlan halála megakadályozta. Az emlékére szervezett versenyen a résztvevők egy kötelezően választott, Zrínyi Miklós által írt verssel vagy prózával és egy szabadon választott, Zrínyi Miklósról szóló, vagy korához, szellemiségéhez kötődő verssel vagy prózával vesznek részt a versenyen. Az egyes előadások időtartama maximum 5 perc lehet. A versenyt két fordulóban bonyolítják le. Az első fordulóban a középiskolák iskolánként/ tagiskolánként kiválasztják azt a két-két tanulót, akik a versenyen intézményüket képviselik. A második fordulóban ők mutatják be produkcióikat.

A meghirdetők a részt vevő vers- és prózamondók ma kapták meg a középiskoláktól a jelentkezéseket – többségük eleget tett az invitálásnak –, de néhány napig még fogadnak nevezést. A rendezvény a Zala megye 1000 éves programsorozathoz is illeszkedve, december 14-én délelőtt 10 órától, a Városháza dísztermében lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!