Kultúra

2009.08.14. 02:28

Utazás az írek birodalmába

Nagykanizsa (kv) - Ezen a nyáron sem tétlenkedik Kollonay Zoltán zongoraművész, aki a Dunántúl közeli fürdővárosai, Bükfürdő, Hévíz és Zalakaros közönsége előtt, heti rendszerességgel jelentkezik koncertjeivel.

Kelemen Valéria

Kollonay Zoltán három nyári koncertsorozata újszerű zenei élményt kínál, s élvezetes kirándulást jelent az előadónak és a közönségnek egyaránt. - Játék a hangokkal, a stílusokkal, a zeneszerzőkkel és hangszerekkel, röviden így jellemezném a hagyományos, illetve újszerű nyári koncertjeimet - mondta a Kanizsán élő zongoraművész, aki Zalakaroson a tavalyi orgona koncertsorozatát új programmal folytatja. Közismert klasszikus darabokból - Aida, Négy évszak, Varázsfuvola, Magyar Fantázia - orgonaátiratokat készített, s azokat játssza november végéig az új templomban, minden csütörtökön. 

- Hévízen és Bükfürdőn új koncertsorozatot indítottunk, mely az ír zene világába enged bepillantást, s különösen erős felszabadító és jókedv érzéssel jár, lévén nagyon pozitív, optimista és féktelen zene - folytatta a zongoraművész, hozzátéve: koncertjeit leginkább a fürdővendégek látogatják. - A közönség soraiban nagyon sok ismerős arcot fedezek fel, ami azt mutatja, hogy a fürdővendégek keresik a koncertjeimet. 

Az ír koncerteket háromfős zenekarral adják elő, melyben a Lammas Tide zenekarból ismert Balogh József fuvolán és furulyán, Kollonay Krisztina (Anima Gospel Singers and Band) zongorán, Kollonay Zoltán pedig többféle hangszínt - zongora, harmónika, vonós és bass - tartalmazó szintetizátoron játszik. A tradicionális ír zene új hangszerelésben kap modern hangszínt, s a trió valóságos nagyzenekari hanghatással okoz meglepetést a közönségnek. A hévízi Városházán minden szerdán, a bükfürdői Konferenciaközpontban pedig keddenként hallhatják az ír koncertet az érdeklődők, akik előtt nem ismeretlen Kollonay Zoltán zongoraművész. Zenei kikapcsolódásnak szánt koncertsorozatai Hévízen egész évben, a Vas megyei fürdőhelyen pedig október végéig csábítják az ír zene birodalmába a hallgatóságot, vidám kocsmadalokat és érzelmes balladákat is megszólaltatva.

Érdekesség, hogy a hangszerelés egyben klasszikus, modern és régies hangzású is, a digitális és akusztikus hangszerek meglepő párosítása megannyi szín kipróbálására ad lehetőséget. A bensőséges és érzelmes, lágy, kamara és szólisztikus részek után látványos lendületet vesz, s nagyobb zenekarokra jellemző hangzást produkál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!