Kultúra

2009.08.10. 02:29

Pótvizsgán biztos a jó szereplés rendszeres tanulással

Zalaegerszeg - Bár az iskolakezdésig még pár hét hátra van, a pótvizsgák hamarosan megkezdődnek a zalai intézményekben is.

Horváth Viktória

A nyár nemcsak a felhőtlen szünidőt jelentheti a diákok számára: vannak páran, akik az év közben (nem) nyújtott teljesítményük alapján sikeres pótvizsga nélkül nem léphetnek tovább a következő osztályba.

Alig két hét múlva kezdődnek Zala megye több általános és középiskolájában a pótvizsgák, az a tanuló, aki most veszi elő az iskolatáska aljáról a tankönyvet, talán már késve cselekszik.

A keszthelyi Farkas Edit Római Katolikus Szakképzőiskolában augusztus 24-én mutathatják meg a diákok, behozták-e lemaradásukat.

Hét tanuló fog vizsgázni, matematika, fizika és angol tárgyakból, tudtuk meg az iskolatitkártól. A tanárok nemcsak plusz anyaggal, de délutáni korrepetálásokkal is segítették a pótvizsgára készülőket.

Hasonlóan a Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolához, ahol kilencen fognak augusztus végén pótvizsgázni. Szintén segítik a diákokat a felkészülésben.

- Természetesen a tanár ellátja jó tanácsokkal a vizsgázót, ám úgy gondolom, hogy az már a diák felelőssége, hogy felkészüljön a nyáron - fejtette ki véleményét Balogh László, az iskola igazgatóhelyettese, aki azt is elmondta: tanár nélkül is fel lehet készülni, hiszen egy év alatt bőven kaptak anyagot a nebulók. - Lelkiismeretes munkával és nem állandó, de rendszeres tanulással igenis pótolható egy nyár alatt az év közbeni lemaradás.

Azt tanácsolja a vizsgára készülőknek, hogy napi egy-két óra szisztematikus tanulással próbálkozzanak és ne hagyják az utolsó pillanatokra. A tankönyv ismerete elengedhetetlen, és mivel a legtöbb diák vizuális típus, javasolja, hogy kérjék kölcsön osztálytársaik jegyzeteit, ha úgy érzik, a sajátjuk hiányos vagy nehezen lehet belőle tanulni.

A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnáziumban elenyésző a pótvizsgázók száma.

- Plusz anyagot nem kapnak a diákok, hiszen már év közben minden segítséget megadtak nekik a felkészítő tanáraik - tudtuk meg Virág Józsefné igazgatótól. - A tanulók tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mi az elvárás, így nem gondolom, hogy ez problémát okozhat a vizsgán.

- Jelenleg nem tanítok pótvizsgára készülő tanulót - árulta el nekünk Felső Géza fizikus, aki matematikából és fizikából korrepetálja az arra igényt tartó diákot. - Sok a főiskolás, egyetemi hallgató nálam, de olyan általános iskolás is akad, aki csak elő akar készülni a fizikai tanulmányainak.

A válasz arra a kérdésre, hogy miért nincsenek pótvizsgára tanulók a korrepetáló tanárnál, nem biztos, hogy a diákok jobb felkészültségében keresendő. Felső Géza szerint a szülők kevesebb pénzt tudnak erre áldozni az amúgy is szűkös keretből, de szerinte az érettségi is túlságosan egyszerű lett, nehéz rajta megbukni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!