Kultúra

2009.08.17. 02:27

Idén Attila király szobra került a templomi út mellé

Homokkomárom - Szombaton szoboravatással zárult a harmadszor megrendezett csingahegyi alkotótábor. Ezúttal Attila király obeliszkjét faragták ki az alkotók, mely a templomhoz vezető úton kapott helyet.

Sámel József

A Homokkomárom melletti csingahegyi alkotótábor programja soha sincs kőbe vésve. Egyrészt azért, mert fafaragók dolgoznak a hegyen, másrészt azért, mert a szervezők leginkább azt szeretik, ha mindenki azt teszi, amihez kedve van. Az egyetlen, ami biztosra vehető - s idén sem történt ez másként -, hogy a tábor végeztével egy újabb szobor kerül a templomhoz vezető út mellé. Ezúttal Attila király obeliszkjét (képünkön) állították fel.

- A Múlt megőrzése a jövőért Alapítvány feladata nemcsak az, hogy tábort szervezzen, hanem az, hogy az ifjúságot megismertesse a népi művészettel, illetve a szőlő- és borkultúrával - fogalmazott Tislér Zoltán kuratóriumi tag, aki Csávás Csabával közösen faragta ki Attila király szobrát. Az ötnapos tábor alatt persze egyéb alkotások is készültek, Sarkadi Antal egy szárnyas oltárt faragott, Boa Endre pedig egy parasztcsaládot jelenített meg, szilvafából kifaragva. Bedi László egy kapuoszlopot faragott tölgyfából, mely vendéglátójánál maradt, Csingahegyen ugyanis az a szokás, hogy a vendéglátók is kapnak valami maradandót az alkotóktól.

- Egyelőre két dolog biztos, az, hogy jövőre Csaba királyfi szobrát szeretnénk kifaragni, másrészt az, hogy a templomhoz vezető út utolsó szobra az egykoron Homokkomáromot is birtokló Batthyány-Strattmann Lászlóé lesz - mondta Tislér Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!