Kultúra

2009.07.30. 02:29

A balatoni fényből merítettek (augusztus 30-ig)

Keszthely - A balatoni fény témájának szentelték az idei, immár 7. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálét, amit 1997-ben indított útjára a Balatoni Múzeum és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete.

Magyar Hajnalka

A cél, hogy a nyaraló közönség is ízelítőt kapjon az ország legjelesebb keramikus- és textilművészeinek alkotásaiból, ez alkalommal is sikerrel teljesült. Gazdag, tartalmas kollekció várja a betérőket a múzeum előterében és három földszinti termében.

A rendezvény elnevezéséhez a Balaton ókori latin nevét - Pelso - kölcsönözték a szervezők. A biennálé jelképe a Seuso kincs ezüst táljának ábrázolása, vezérfonalát pedig minden alkalommal valamely, a Balatonhoz kötődő téma adja. Így alkottak már a művészek a balatoni táj, a hullám, a tóhoz kötődő regék, mondák szellemében, s idén a balatoni fény adott szellemi töltést a tárlaton megmutatkozó 48 művész számára.

A végeredmény meggyőzi a látogatót, a Balatonról mindig lehet újat mondani. A változatos anyag az ősidőkbe vezető gyökereket éppúgy elénk idézi, mint a jelen pezsgő villódzását. Belépve Szalontai Éva Tűz triptichon című kárpitja nyit atavisztikus távlatokat, később Szabó Veronika Most és mindörökké című textilje rímel az ember előtti időket felidéző hangulatra. Kókay Krisztina ferde vonalkákból építkező Vízparti meditációja azonban egy csapásra a 21. század ritmusát adja az élményhez, akárcsak Tamás Ákos formabontó sorozata. A hátulról megvilágított körkompozíciók a Balaton jellegzetes fényviszonyait (ezüsthíd, alkony) fogalmazzák vizuális élménnyé. Tóvölgyi Katalin Balatoni ritmusok című munkája a formai játékosság szép példája. A kompozíción öt vitorlás vászna dagad, melyek tükörképét halgerincet idéző ívekké szabdalja a hullámfodor. Tihanyi Zsuzsa kerámia Napkeresztje ősi szimbólumokból építkezik, Szemereki Teréz kisplasztikái pedig a víz alatti örvénylő világba rántják a szemlélőt. Vető Márta Víz - árnyék című textilje az egyszerűség és hétköznapiság üdítő nyári fuvallata, Bukrán Edit Rianás című mozaikja pedig egy másik évszak keménységét metszi belénk. Németh János zalaegerszegi keramikusművész Napozó című kerámiaszobra derűsen tekint végig az augusztus 30-ig látogatható tárlaton.

Az alkotásokat neves zsűri bírálta, a díjazottak: P. Benkő Ilona, Farkas Éva, Antal András, Vásárhelyi Kata, Vető Márta, Tamás Ákos, Lőrincz Zsuzsa, Pázmány Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!