Kultúra

2009.06.13. 02:29

Hanti-manysi tradíciók nyomában

Zalaegerszeg (mh) - Legközelebbi nyelvrokonaink, a hantik és a manysik tradicionális kultúrájába kínál bepillantást A tűz őrzője című kiállítás, ami tegnap nyílt meg a Göcseji Múzeumban.

Magyar Hajnalka

A hanti-manszijszki Természet és Ember Múzeum néprajzi gyűjteményéből összeállított kollekció az ezeréves Zala megye ünnepségsorozat keretében érkezett. A rendezvényen egyedülálló élményben lehetett részünk Lozyamova Zoya hanti, valamint Merov Vladimir manysi őslakos jóvoltából, akik az ősök dalaiból és táncaiból adtak ízelítőt. A megnyitón dr. Vándor László megyei múzeumigazgató köszöntője után Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, majd Sondikov Vasily, a Hanti-Manysi Autonóm Terület Közgyűlésének elnöke szólt a két térség közt kialakult kapcsolat fontosságáról. Alexander Konyev, az autonóm terület kulturális osztályvezetője az Ob mellett élő, mintegy 30 ezres hanti, manysi népesség jókívánságait tolmácsolta, majd Stepanova Ljudmila, a múzeum igazgatója megnyitotta a tárlatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!