Kultúra

2009.06.04. 02:29

Ezer szállal kötődsz hozzá (június 14.)

Zalaegerszeg - Zala megye 1000 esztendejét ünnepli a megyei önkormányzat és az egész megye június 14-én, Zalaváron. Manninger Jenő megyegyűlési elnök tegnap számolt be az eseményekről.

Szabó Judit

A Sólyban kelt Szent István nevéhez kapcsolható oklevél 1009-ben említi Zalát (még Kolon néven). Ezt az évfordulót ünnepeljük idén Zalaváron, hiszen a település többszáz évig volt a megyeközpont. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke tegnapi tájékoztatóján egy, a település polgármesterének, Berkenyés Istvánnak átnyújtott emlékéremmel köszönte meg a községnek a történelmi emlékhely gondozását, s az itt zajló események révén erősödő megyei identitáshoz való hozzájárulást.

Június 14-én délben kezdődnek az ünnepi események: először a Zalában-körbe-futva sportprogram résztvevői érkeznek a várszigetre. A millenniumi stafétafutás során a résztvevők körbefutják Zala megyét, 68 települést érintve. A futáshoz az útvonal során bárhol lehet csatlakozni. A Zalakarosról induló csapathoz az utolsó 1000 méter lefutására a Kis-Balaton kezdeténél a Zalavári elágazótól 500 méter távolságra lehet csatlakozni.

Ezután fél egykor a millenniumi emlékmű alapkőletételére kerül sor, majd Jókai Anna, Kossuth-díjas író beszéde következik. A Makovecz Imre által tervezett, az ősi magyar szimbólumvilágot felidéző emlékmű az egykori megyeközpont helyén áll majd és Zala megye településeinek összetartozását szimbolizálja. Az emlékmű a megyei önkormányzat támogatásával és a megye településeinek adományaiból épül.

A Baranta lovas íjász bemutató után a néptáncosok idézik fel az együttélő népek folklórját, majd a modern táncé lesz a terep az Albatrosz táncegyesület jóvoltából. A millenniumi óda a Zrínyi Miklós Gimnázium kórusa előadásában fél ötkor csendül fel; a kórusművet Selmeczi György zeneszerző komponálta Szőcs Géza verseire. A zalai huszárok és a csáktornyai Zrínyi Gárda bevonulása előzi meg a millenniumi harangüzenetet. Ekkor a zalavári harang és a testvérmegyék harangjai együtt szólalnak meg. Öt órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek celebrál ünnepi szentmisét, majd Manninger Jenő átadja a Családdal Zaláért elismerést egy zalai sokgyermekes családnak. Hét óra előtt pár perccel a Zalai Passió vígeposz megzenésített változatának ősbemutatója veszi kezdetét. (A szerző a zalai származású Szálinger Balázs Junior Príma Díjas költő.) A tréfás történet középpontjában a Veszprém és Zala megye közötti területi viták állnak.

Este nyolckor kezdődik Keresztes Ildikó koncertje, utána fél tízkor Berecz András népmesemondót hallgathatják az érdeklődők. Tíztől a Ghymes együttes zenél, éjfélkor tűzgyújtás lesz ősi sámánszertartással, ezt a Hanti-Manszkij megyéből érkezők mutatják be.

A Volán jóvoltából Zalavárra buszok indulnak ezen a napon a megye városaiból, amelyekre a környező falvakban is fel lehet szállni. (A pontos menetrendet június 10-i lapszámunkban keressék.)


Olvassa el az EZER ÉVES ZALA további híreit, barangoljon a történelmi megye területén, böngéssze át a jubileumi programokat! 

ZALA MEGYE EZER ÉVE -  Ide kattintva elolvashatja a rovat korábbi cikkeit! 

A jubiláló megye honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!