Kultúra

2009.05.04. 02:29

Befejezett töredékek

Zalaegerszeg - Nemcsak a Magyar Hírlap hasábjairól ismerhetjük Csontos János nevét, Száz év talány című József Attila töredékeket befejező verseskötetét nem- sokára egy újabb követi.

Horváth Viktória

- Engem mindig izgatott, hogy ott vannak befejezetlenül ezek a versek, nyilván merészség, sőt, tiszteletlenségnek is tartják egyesek, bár én próbálom azt a fajta színvonalat és gondolatmenetet tartani, amit József Attila megkezdett. Egyfajta stílusgyakorlat ez nekem. Legtöbbször persze nem véletlenül hagyta abba őket, hiszen nem feltétlenül a legsikerültebb kezdemények voltak, az volt a kihívás, hogyan lehet épkézláb verseket ezekből létrehozni. Egy kicsit feleselni is kell ilyenkor a nagy költővel, de úgy vettem észre, hogy szeretik az olvasók. Nyilván nem tekinthető önálló kötetnek, hanem egyfajta kritika: a saját erővonalai alapján rakjunk össze egy költeményt. Babits és Kosztolányi verseivel is megcsináltam ugyanezt, ez már kész van, de még nem jelent meg. A címe az lesz, hogy Tarts Nyugatnak! Babitscsal nem volt nehéz dolgom, de Kosztolányi mindig a végletekig csiszolta a műveit, kevés töredéket hagyott ezért.

- Most min dolgozik?

- A változatok könyve, ez lesz a címe, háromszor tíz soros hexameterekből áll, összesen kilenc darabból, a hármas szám hatványa miatt. Úgy tudnám érzékeltetni, hogy hármas oltárokból álló hármas oltárok. Van egy matematikai szerkezetük, és mindent beleírtam, ami most engem foglalkoztat: a szabadság, a szerelem, az idő és a média. Egyfajta kísérlet, hogy mire lehet használni ezt a homéroszi formát a XXI. században. Nyilván egész másra, mint a görögök idejében.

- Van kedvenc költője vagy olyan irányzat, amit szívesen olvas?

- Csak kedvenc költőm van, a klasszicizáló költészetet kedvelem, ebben pedig Weöres Sándor volt a legnagyobb a poeta doctusok közül. Ő mindent tudott, amit lehetett magyar nyelven a költészetről és egy kicsit többet is.

De nem lehet őt utánozni, legfeljebb a versírási módszerét, tehát megfelelni mindenféle poétikai igényességnek, közben egészen más XXI. századi tartalmakat is kifejezni. Ebből néha egészen disszonáns eredmények jönnek ki, ettől lesz izgalmas.

- Mit gondol, szüksége van a mai embernek költészetre?

- Egyértelműen igen, mert ott dobog mindenkiben, ez egy ősi dolog, és ha nem kap az ember igazi költészetet, akkor behelyettesíti mással. Gondolok itt bizonyos könnyűzenei alkotásokra, amik szöveg szempontjából sok esetben értéktelenek. De a versek felkeltik az emberben a kíváncsiságot, hazamennek és levesznek egy kötetet a polcról.

- Ön szerint miért jó verset olvasni és verset írni?

- Írni nagyon élvezetes, igazán jó pillanat, amikor elkészül és én, mint első olvasó láthatom először, mindent megér, még a többnapos csiszolgatást is! Néha túl sokáig is tart ez a finomítgatás, mert a tökélyre törekszünk, de eljön az az idő, amikor már el kell engedni a gyermek kezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!