Kultúra

2009.05.05. 05:29

Álom.net: rózsaszín limonádé

Zalaegerszeg - Az első magyar tinifilm, amerikai életérzéssel, hazai környezetben: formás dekoltázsok és popsik, trendi dumák és zenék, nonstop buli és balhé. Az importált pomponkultúra veleje, amolyan életre kelt Bravo magazin, szigorúan 18 év alattiaknak.

Horváth A. Attila

Alig három hete mutatták be a mozik az Álom.net című vígjátékot, s szinte pillanatok alatt sikerült felrázni vele a hazai filmes közeget: prüszkölő kritikusok dorongolják rendületlenül az N. Forgács Gábor rendezte produkciót, miközben a nézettségi mutatók az egekbe szöknek. Talán az egerszegi Cinema City padsorait is rég töltötték meg olyan sokan, mint a múlt heti (Egerszeg Rádió szervezte) közönségtalálkozón és vetítésen, amelyre a film több szereplője is meghívást kapott.

- Ez a profilom jobb, mint a másik, nem gond, ha azt kérem, innen fotózzatok? - kérdezte kissé félénken a néhány nap alatt tinibálvánnyá avanzsált Labancz Lilla, akit nem sokkal később már dögös-butuska Barbie babaként láttunk viszont a vásznon. Amúgy kedves jelenség, s szívesen válaszolt kérdéseinkre.



  





















Steiner Kristóf és Labancz Lilla

Fotó: Ohr Tibor

- Tapasztalatból tudom, hogy a fiatalok imádják, ha valami róluk szól, de eddig a magyar piacon nem volt olyan film, ami a tiniket célozta meg. Nekem ez az első főszerepem, amibe mindent beleadtam, bár most úgy érzem, mintha a kritikusok élő céltáblája lennék. Persze ezt is meg lehet szokni, hiszen a lényeg, hogy mit gondol a közönség; a sírás határán voltam az örömtől, amikor az első közönségtalálkozóra megérkeztünk Békéscsabára, és ki kellett nyittatni egy nagyobb termet, mert nem fértek el az emberek.

- A legtöbb kritika arról szól, hogy nem ilyen a magyar valóság - vetettük fel.

- Igen, de ez nem dokumentumfilm, hanem egy álomvilágot jelenít meg. Azt hiszem, a Harry Potter-es Roxfort sulit is hiába keresnénk Angliában... Most már nem titok, hogy a külföldi piacra is kikerült a film, köszönhetően annak, hogy iszonyú nagy kampányt kaptunk a kereskedelmi tévéktől és magazinoktól. Remélem, lesz második rész.

Labancz Lillának nem ez az első filmes munkája, feltűnt már a Kisváros, a Tűzvonalban és a Barátok közt című sorozatban, arra pedig nagyon büszke, hogy Bacsó Péter utolsó alkotásában, a Majdnem szűzben is szerepet kapott. Ebben a műfajban viszont először próbálta ki magát, akárcsak Steiner Kristóf, aki forgatókönyvíróként volt jelen a találkozón.


Ma már nem ciki magyar filmet nézni - erre utal az Álom.net közönségsikere. Részlet a moziplakátról
Fotó: Ohr Tibor

- A kilencvenes évek óta sok minden változott a populáris kultúrában. Korábban ciki volt magyar produkciót hallgatni vagy nézni, ennek viszont vége, ma már a tinik szeretik a hazai előadókat. Ezért gondolom, hogy jó pillanatban jöttünk ki a filmmel: kellenek a tiniknek hazai hősök, akikkel tudnak azonosulni, akiket példaképnek tekinthetnek - így Kristóf.

- Azért mégis a szórakoztatásról szól inkább a film...

- Én is úgy érzem, hogy az Álom.netnek nincs mély mondanivalója, s mi vállaljuk, hogy egy rózsaszín limonádét szerettünk volna készíteni. A kritikai visszhang siralmas, tehát a filmértő vagy a mi esetünkben kicsit kultúrsznobnak nevezhető közeg felháborodva tüntet a film ellen; Lillát például folyamatosan szőke műmellű cicababának titulálják. Viszont több mint egy héttel a bemutató után még mindig az összesített top 10 élbolyában vagyunk, és hamar átléptük a 25 ezres nézőszámot.

- A filmben egy gimis pomponcsapat kapitánya másik iskolába kerül, ahol ellenségesen fogadják az elit körökből származó diákok. Ez bizony klisé a javából...

- Amerikai sémára építettünk, minden olyan elem benne van a filmben, ami kelléke a műfajnak: a pomponlányoktól a kosarasfiúkon át a bálkirálynő-választásig és utcai verekedésig. Mi éppen azt mondtuk: nézzük meg, mika legjellemzőbb klisék, és nyomjuk bele a filmbe ezeket! Úgy gondolom, ezzel együtt szarkasztikus görbe tükröt állítottunk a tinifilm műfaja elé.

Hogy e szándékot értékelték-e a nézők, vagy a jelképes ruházatú csajok finoman erotikus látványát, nem tudjuk. Lillától mindenesetre sorba állva kértek autogramot a fiúk a vetítés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!