Kultúra

2009.04.08. 02:29

Egerszegi színészé az emlékdíj

Zalaegerszeg (hv) - Hétfőn este a Holdvilág és utasa előadás után átadták a Gábor Miklós-díjat Szegezdi Róbertnek, a Hevesi Sándor Színház színművészének.

Horváth Viktória

Vass Éva, a színészlegenda özvegye alapította a díjat, amit Koltai Tamás színikritikus adott át, aki röviden beszélt Gábor Miklós pályafutásáról, arról, hogy látta őt játszani a Madách Színházban a Hamlet címszerepében, aztán rátérta díjazottra, hangsúlyozva, hogy nemcsak a Hamlet-beli alakítása miatt érdemelte ki.

Hiszen - folytatta -, a múlt évben szintén egy Shakespeare műben, a III. Richárdban bizonyított. Szegezdi Róbert sűrű meghajlásokkal, a nézők és a színésztársak szűnni nem akaró tapsa közben vette át a díjat. Ezután felolvasták Vass Éva levelét, amiben a művésznő személyesen is köszöntötte a díjazottat és gratulált neki.

Tegnap délután megkoszorúzták a művész szülőházán elhelyezett emléktáblát és domborművet, majd dr. Gyimesi Endre polgármester méltatta Gábor Miklóst, korának egyik legnagyobb színészét.

A programok a Hevesi Sándor Színházban folytatódtak hat órától: a társalgóban kiállított fotókkal és a színész-író műveiből szerkesztett műsorral. A szövegek két jelentős időszakot ölelnek fel Gábor Miklós életéből, az 1954-es és 1975-ös naplórészleteket Nagy Péter, Kricsár Kamill és Urházy Gábor László, a színház színművészei adták elő. A fényképekből készült kiállítást még két hétig meg lehet tekinteni a színház nézőtéri bejárata előtti részen. A színművész pályáját Tarján Tamás irodalom- és színháztörténész idézte fel az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!