Kultúra

2009.03.23. 03:29

A thúrysok tollforgatója

Nagykanizsa - Filmnovella kategóriában harmadik díjat nyert a Kaposvári Egyetem Művészetfőiskolai Kar által meghirdetett országos művészeti versenyen a thúrysok végzős diákja, Boros Lilla.

Kelemen Valéria

A Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola 12. C osztályos tanulója a Kaposváron megrendezett I. Film-kép fesztivál keretében vehette át az oklevelet, örömmel konstatálva a vele járó bónuszt . Teljesítménye ugyanis megfelel a mozgóképkultúra és médiaismeret BA alapképzési szak alkalmassági vizsgájának, ezért - ha oda jelentkezik - már csak a gyakorlati vizsgán kell részt vennie. 

- Két éve veszek részt a Zalai Hírlap Séta-programjában, de a publikálást már jóval korábban, a zalakomári iskola alsó tagozatosaként elkezdtem - mondta Lilla, s szavait alátámasztandó elővett egy vaskos mappát. - A ZH Kölyök rovatában negyedikes koromban jelent meg az első mesém, amitől úgy belelkesedtem, hogy nyolcadikig, míg ki nem nőttem a kölyök-korból, folyton írtam.



Boros Lilla félve őrizi a Zalai Hírlapban megjelent írásait
Fotó: Szakony Attila

Lilla mese-mappájában megtaláltuk az első, 2001. I. 20-án napvilágot látott írását, Elvarázsolt királyfi címmel, melyet mai fejjel kissé kezdetlegesnek titulál. 

- Aztán, belelendülve, egyre bonyolítottam a cselekményt, s az évek során úgy kikupálódtam, hogy egyre nagyobb kedvvel vetettem magam az írásba. Az egész család izgalommal várta a szombati ZH-kat, s velem örült mind a 28 megjelent mesémnek. Ezek voltak az első, már ígéretes szárnypróbálgatások, megalapozva a folytatás iránti vágyat. 

A középiskolás Lillának a keriben Paizs Szilvia kommunikáció és újságírás tanárnő ajánlotta, hogy vegyen részt a Séta-programban, s bizony, nem kellett kétszer mondania! 

- Nagyon jónak tartom, hogy a Sétában bármilyen, a fiatalságot érdeklő és érintő témáról írhatunk, nincs megkötve a kezünk - folytatta az érettségi előtt álló lány. - Például a fogyatékosok életéről is írtam cikket, interjút készítettem a gondozóikkal, aztán egy, a Kis-Balatonból kimentett nénivel, míg a híres emberek közül Lajsz András mixer és Doszpoth Péter exrendőr került a látókörömbe. 

A magánéletben kissé visszahúzódó, csendes Lilla tisztában van vele, hogy nagyobb önbizalomra lenne szüksége. - A magabiztossághoz elengedhetetlen, hogy alaposan felkészüljek a riportalanyaimból, s a beszélgetések így már könnyebben mennek, főleg úgy, hogy szerintem igazán empatikus vagyok - fogalmazott, s véleményét az időközben megérkező, mellettünk helyet foglaló Paizs Szilvia is osztotta. 

- Két éve működik újságíró szakkör az iskolában, melynek Lilla alapító tagja - mondta a magyar-kommunikáció szakos tanárnő, aki a pályázatra is felhívta diákja figyelmét. - Sikerei remélem, önbizalommal ruházzák fel. Gondolok itt az egyetemi felvételire, majd a média világában való helytállásra. 

Boros Lilla a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolára jelentkezik, újságíró szeretne lenni! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!