Kultúra

2008.10.29. 03:26

Válaszok a világ kihívásaira

<b>Keszthely</b> - Jogásztanulmányainak befejezése után televíziós szerkesztőriporterként Budapesten kezdte pályáját a zalai <em>Muszatics Péter,</em> akinek az utóbbi években dokumentumfilmjei kerültek képernyőre. Immár a negyedik alkotásán dolgozik.

Horányi Árpád

Gyakran látogat a szülővárosába, ahova nem dolgozni jön, de a munkájáról szívesen beszél.

- Járom az országot, a forgatások, a filmes programok szervezése miatt sokat utazom. Keszthely viszont mindig a pihenést jelenti, a szabadidőmben hazajövök - mondta.

Eddig három riportfilmet készített, a negyedik témájában, megoldásában is új kihívás.

- Jövőre lesz húsz éve, hogy Kádár János meghalt, ebből az időtávlatból pillantunk vissza a filmmel az ő életére, korszakára - így Muszatics Péter. - Nagy kihívást jelent a feladat, az eddigi filmjeim teljesen más jellegűek voltak. Muszatics Péter legújabb dokumentumfilmjének 
főszereplője Kádár János

Fotó: Horányi Árpád

Képernyőre vitte a holokauszt előzményeit, majd két emigránssal készített riportfilmet láthattak tőle a tv-nézők.

- A holokausztról számos film készült, én annak az előzményeit dolgoztam fel magyarországi szemszögből: a hazai eseményeket lehet a filmen követni 1220-tól 1944-ig. Valójában ez a film ott fejeződött be, ahol a mások által készített holokauszt-filmek kezdődnek. Ma is büszke vagyok rá, hogy első filmesként akkor ez az alkotás szerepelt a Kamera Hungária-díjra jelöltek között. Majd az 1946-ban Amerikába emigrált John Lukacs történésszel forgattam riportfilmet 2006-ban, tavaly pedig az Olaszországban élő, 1948-ban emigrált Szőnyi Zsuzsával készítettem ugyancsak riportfilmet. Ő egyébként Szőnyi István festőművész lánya. Római irodalmi szalonja művészek találkozóhelye, Szőnyi Zsuzsának nagy szerepe volt abban, hogy a tiltott irodalmi művek eljuthassanak az érdeklődő olvasókhoz, nagyon sok kiadást segített. A két riportfilmem szereplői egyébként azonos korúak: most 84 évesek, rendkívül erős és derűs egyéniségek. A velük való forgatás motivációja az volt, hogy példa értékként vigyem őket a képernyőre. Igen elgondolkodtató életutat jártak be, olyan személyiségek ők, akik képesek pozitív válaszokat adni a világ kihívásaira.

Kádár János életében a rendező a megosztottság gyökereit, okainak megértését kutatja.

- A korábbinál szélesebb körű szakmai segítséggel dolgozom a filmen, komoly bástyák jelentik az arányos kereteket, az egyoldalúság elkerülését. Történészekkel, szociológusokkal, irodalomkutatókkal, politikusokkal dolgozom. Érdekes történet lesz Kádár tetteinek megismerése, annak a felvázolása, hogy egy személy, hosszú időn át miként képes az emberek világképének a befolyásolására, hogyan tudja szinte meghatározni a személyiségüket - mondta a készülő alkotásáról Muszatics Péter. A politikus hogyan tudja szinte meghatározni az emberek személyiségét?

Ezek is érdekelhetik