Kultúra

2008.10.21. 02:28

Operaénekesek a kastélyban

<b>Keszthely</b> - A hangszeres zenei mesterkurzusok hagyományait tovább szőve idén első ízben az operaénekesek képzése is bekerült a Helikon Kastélymúzeum muzikális programjaiba.

Horányi Árpád

Laki Krisztina, a müncheni zeneakadémia énekművész professzora kurzusára tíz növendék érkezett, csaknem ugyanennyi országból.

- Rendkívül intenzív próbahetet élünk, hiszen annak a tanulása, amivel mi foglalkozunk, végtelen - summázott Laki Krisztina. - A résztvevői kör zöme visszatérő tanítvány, akik rendszeres látogatói a mesterkurzusaimnak.

Az énekművész professzor hosszú sorba illesztette be a keszthelyi kurzust: Magyarországon Budapest és Szeged, külföldön osztrák, német, japán és spanyol városok voltak eddig a rendszeresen látogatott helyek.

- Eddig sem volt ismeretlen előttem a kastélymúzeum kulturális centrum szerepe - említette a művésznő. - Nagy öröm látni a fiatalokon azt a hatást, amit ez a környezet képes kiváltani. Csodálatos szellem van jelen, az ember azt érzi, hogy amit itt tesz, annak méltónak kell lenni ehhez az intézményhez.

A növendékek magas előképzettséggel érkeztek, valamennyien hivatásul választották az éneklést.

- Mindenki valamilyen feladattal érkezett: van, aki kapott operaszerepre vagy előadói turnéra, illetve meghallgatásra készül itt fel. Ahhoz, hogy az ember a tudásából a maximumot tudja adni, olyan miliő kell, amiben a feladat mellett ott van a szeretet, a bizalom. Ezt a befogadást érezzük, a művészetek iránti igényesség sugárzásából - összegezett Laki Krisztina.

Ezek is érdekelhetik