Kultúra

2007.10.11. 02:29

Titkokat kürtölnek szerte

Zalaegerszeg (ahzs) - Az unió nőpolitikájába illeszkedik az a három esztendőre visszatekintő pályázat, melynek segítségével és az egyenjogúság modern megfogalmazásának igényével elkészülhetett a Pan- non Tükör különszáma.

Szabó Judit

Az irodalmi tükör rovatban a zalai kötődésű, de hosszú évtizedek óta külföldön, ma Lugánóban élő Saáry Éva költeményei olvashatók, többek között a Betűk című: félek a betűktől/ félek olyan dolgokat mondanak el/ amiket én nem akarok elmondani/ olyan vágyakat/ titkokat/ kürtölnek szerte/ amiket én nem akarok szétkürtölni. Mintha a női szemérmesség himnuszát olvasnánk. Saáry Évát fiatal pályatársa, Karáth Anita követiA varázsló lányával. A verseket Németh Klára és Kustár Zsuzsa képzőművészeti alkotásairól készült fotók ölelik körbe. A címlapon Fischer Judit Buta kesztyűje, az alkotóval magával, a belső borítókon a fiatalok közül Gazdag Ágnes, Borbás Helga, Bárdosi Katinka, az idősebb nemzedékből a Lendván alkotó Susanne Király-Moss egy-egy művének fotóját láthatjuk.

Kuriózumnak számít a lapban Tandori Dezső írása két írónőről, Virgina Woolfról és Nemes Nagy Ágnesről, de érdemes elmélyedni Méhes Károly lírai novellájában, vagy Gyimesi Katalinnak Asperján György Labancz Anna-gyilkosságról írott könyve feletti tűnődéseiben. (Asperján új könyvének egy részletével szerepel a Pannon Tükörben, november 9-én könyvbemutatót is tart Zalaegerszegen.)

Továbblapozva Tüskés Tibor irodalomtörténész tanulmányát találjuk, aki a nemrég elhunyt Pécsi Gabriella két posztumusz kötetét forgatta. Somogyi Zoltán, az ifjú keszthelyi kritikus a Tisza Kata-jelenségről szól, Zagorec-Csuka Judit szlovéniai költőnő pedig a gyermek nyelvi eszmélését teszi elemzés tárgyává. Köpeczi Bócz Edit szociológus értekezésében megállapítja, azok a nők, akik csak családanyák, nők szeretnének lenni, ma hátrányba kerülnek azokkal szemben, akik karriert, presztízst szereznek. A záró részben - az előbbieket cáfolva? - három sikeres zalai hölgy,dr. Koller Valéria bankár,dr. Csidei Irén főigazgató és Bogdán Marianna pedagógus-igazgató portréja olvasható.

Ezek is érdekelhetik