Kultúra

2007.10.11. 02:29

A nagyik a netet böngészték

Zalaegerszeg - Az októberi nagy olvasó show gazdag zalai eseményei egyikén jártunk a József Attila Könyvtárban. Nagyik a neten - hirdette a felhívás, melyre maroknyi, de annál ügyesebb csapat gyűlt kedden délután az olvasóterem számítógépes sarkába.

Szabó Judit

Nagyik a neten? Igen, vállalkozó kedvű nyugdíjas, könyvtár-törzsvendégek engedtek a csábításnak, hogy egy kis műveltségi vetélkedő részesei legyenek. Kondor Gyuláné Marika, Bárczay Lászlóné Eta, Szilasi Lászlóné Marika valamint a férfiak képviseletében Ferencz Győző bűvölte az internet keresőprogramjait ottjártunkkor.

Azt kellett minél gyorsabban megtudniuk például, hogy mikor indul vonat Budapestről Pécs környékére, mennyibe kerül a nyugdíjasbérlet a Hevesi Sándor Színházban, milyen idő lesz a hét végén a Kékes-tetőn, hogyan is készül pontosan a csúsztatott palacsinta, mely európai települések Zalaegerszeg testvérvárosai. Sőt, pluszpontért fotót is kereshettek a megyeszékhely polgármesteréről.

- Mi otthon inkább levelezésre használjuk a számítógépet, külföldön élő rokonokkal tartjuk így a kapcsolatot - meséli Szilasiné Marika, miközben épp a horoszkópos feladatnál tart. - Az a legjobb, hogy webkamerával láthatjuk is egymást, ezt nem gondoltuk volna még pár évvel ezelőtt.

- Nekünk két gépünk van, egy már nem volt elég, pedig csak ketten vagyunk - válaszol Eta, amikor a háta mögé lépek, s közben látom, meglelte azt is, ki írta A reimsi angyal című könyvet (Jókai Anna). - A férjem megszállott sakkozó, én pasziánszozom, meg levelezek.

Látszik, a keresőprogramok a kisujjukban vannak, Ferencz Győző például olyan gyorsan dolgozott, hogy már egy levelezőprogramot is beizzított, le is fagyott a gépezet.

A többiekkel közben megtárgyaljuk, melyik a legjobb receptoldal, mi kell a bajai halászlébe, hol van a Mikszáth Kálmán Emlékház (Horpács, Nógrád megye). A nagyis netes vetélkedő szervezőjétől, Kereki Judit könyvtárostól megtudom, sokan végeztek már náluk számítógépes tanfolyamot, nem csoda, ha otthon vannak az internet kezelésében.

- Az olvasási akció keretében fiataloknak is rendeztünk hasonló délutánt, de meglepetésünkre nem volt túlzott az érdeklődés, holott az a közhiedelem, hogy ők aztán tényleg állandóan a neten lógnak.

- Mit keresnek önöknél általában a netet használók?

- Állásokat. Önéletrajzot írnak, figyelik a pályázatokat, és persze a társkereső oldalak is népszerűek - érkezik a válasz, mely rávilágít az emberek gondjaira.

Közben elkészül az utolsó feladatsor is, kérem, pipálják ki a polgármestert is felkiáltással, s a kipirult versenyzők átvehetik az elismerést jelentő ajándékot, Keresztury Dezső Szétbogozhatatlan című kötetét. A Győző lefagyott, mert levelezésbe kezdett közben

Ezek is érdekelhetik