Kultúra

2007.02.07. 03:29

Muzsikus város maradjon

Keszthely - Az üdülőváros azzal együtt tudja jól kiszolgálni a turizmust, hogy élő kulturális kínálatot nyújt a vendégkörnek a Balaton-parti pihenés, a szép környezet, a nívós szálláshelyi és gasztronómiai ellátás mellett.

Horányi Árpád

Az eddigi finanszírozással a zene mind közelebb került a legifjabb nemzedékhez. A tehetségek felkarolásával a zenei kultúra helyi teremtői a leggyakoribb szereplői lettek szinte minden városbeli eseménynek.

A folyamatosságot tekintve közel negyvenéves múltú iskolarendszerű zenei képzés Festetics György által megalapozott hagyományokon épült, onnan terjeszkedett. A város zeneiskolájában évek óta 350-360 fő közötti a diáklétszám. Mint Bánhidai Tamás igazgató mondja: ez az állandóság a zene iránti érdeklődést tekintve valójában folyamatosan jelentős növekedést mutat. A korosztály demográfiai hullámvölgyében az arányokat nézve növekszik a zenetanulás iránti igény. Közben a képző helyek száma is gyarapodott, több általános iskola bővítette profilját alapfokú művészetoktatással, benne a zenével.

A városi zeneiskola mellett hasonló nagyságrenddel, de műfajában zömmel a folklórt felölelve a magán működtetésű Család Iskola foglalkozik alapfokú zeneoktatással.

A képző intézmények vezetői azt mondják: a zeneoktatás jövőjét illetően nagy szükség lesz az eredményekkel visszaigazolható, megfontoltan kialakított pillérekre, külső segítségre, amivel a színvonal gyengülése megakadályozható a normatív állami támogatások csökkenése ellenében.

Az érintett körökben jól ismert: januártól a csoportos művészeti foglalkozások éves normatív támogatási összegéből tanulónként kilencezer forintot vonnak el, a csökkentett összeget is időarányosan csak hat hónapig kapják az intézmények. A 2007/2008-as tanévtől további tízezer forintnyi elvonással már csak 40 ezer lesz a fejkvóta. Az egyéni hangszeres oktatás tanulónkénti éves 105 ezer forintnyi normatívája nem változott a jelenleg érvényes intézkedések értelmében.

- Az említett háromszáz fő feletti diákból 285 tanul heti négy egyéni foglalkozás keretében hangszeres zenét, ehhez a képzéshez kapjuk továbbra is a 105 ezer forintot - említette Bánhidai Tamás - A csoportos tanítás nálunk kis súllyal van jelen. Az önkormányzat intézményeként mi egyébként régóta a városi büdzsére támaszkodunk, szerencsére eddig minden képviselő-testülettől megkaptuk anyagiakban is azt az elismerést, amiből jó színvonalon tudjuk tartani a képzést.

Az igazgató szavai szerint náluk a jövőben is az a pluszforrás lesz a döntő, amit a fenntartó hozzá tud tenni a működéshez. Emellett az intézményhez kötődő szülők által létrehozott zeneiskolai baráti kör segíti az oktatás javát szolgáló tanévi hangversenysorozatok lebonyolítását, ez évi öt hangversenyt jelent. A zeneiskola egyik lába a Helikon Kastélymúzeumban zajló mesterkurzusoknak: a magas szintű zenei képzés zongora szakának növendékei az iskolában, a rendelkezésre bocsátott hangszereken gyakorolnak. Ennek fejében a kastélymúzeum hozzájárul a hangszerek időszakos karbantartási költségeihez, a diákoknak pedig fellépési lehetőséget ad.

A tizenkét éve, kezdettől fogva alapfokú művészetoktatásra is szerveződött Család Iskola az arculatával, értékrendjével nagyobb részben a népzenével van jelen. Nagy térségben integrálták a folklór oktatását, a városi és környéki általános iskolákra való kisugárzás révén 450 gyermek vesz részt az általuk koordinált zenei képzésben, a hangszeres muzsika, az ének és a tánc tanulásában. A népzenei tanszakokat az országos élvonalban jegyzik.

- Nálunk a csoportos képzés van túlsúlyban, a finanszírozási leépítését azzal lehet a legjobban érzékeltetni, hogy a következő tanévtől a normatíva pontosan az 1999-es szintre esik vissza - vont párhuzamot az anyagi helyzet hétéves összehasonlításával Keszey Tivadar igazgató.

Az anyagiak szűkülésének várható hatásait így foglalta össze:

- Próbálkozhatunk több támogatáshoz jutni például nagyobb csoportlétszámok létrehozásával, de a nagyvárosokhoz képest szűkösebb merítési lehetőség miatt akkor háttérbe szorul az eddig prioritást élvező tehetséggondozás. Egyelőre az előírt minősítés lebonyolítását készítjük el, de már ennek a költségeit illetően is küzdünk finanszírozási gondokkal. Mind rövidebb távon lehet látni a jövőt, de bízunk a saját környezetünkben: abban, hogy a város helyi értékrendjében nem marad figyelmen kívül annak a fenntarthatósága, amit eddig teremtettünk - mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!