Külföld

2011.01.19. 13:51

Tunézia: újabb tüntetés Tuniszban, enyhült a kijárási tilalom

Újabb tüntetés volt szerdán Tunisz központjában: mintegy ötszázan gyűltek össze a Habíb Burgiba sugárúton, hogy tiltakozzanak a hétfőn megalakult új tunéziai kormány ellen - jelentették tudósítók.

MTI

"Új parlamentet, új alkotmányt és új köztársaságot akarunk" - skandálták a tüntetők, akiket jelentős rendőri erők vettek körül. "A pénzügyminiszter a Trabelszik barátja" - írták az egyik transzparensre, a bukott és külföldre menekült elnök, Zin el-Abidin Ben Ali feleségének, Leila Trabelszinek a családjára utalva.
   
Egy másik felirat Ben Ali pártját, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülést (RCD) bírta volna távozásra, egy harmadik a néphez szólt: "Lázadj fel Ben Ali hívei ellen!"  Egy negyedik pedig a rendőröket hívta csatlakozásra: "Rendőr, te áldozat vagy, állj mellénk e lázadásban!"
   
"Ez mindennap folytatódni fog, amíg meg nem szabadulunk az uralkodó párttól - mondta Fajdi Borni tanár. - Megszabadultunk a diktátortól, de a diktatúrától nem. Meg akarunk szabadulni ettől a kormánytól, amely harminc évre bezárt bennünket."
   
De nem mindenki állt a tiltakozók mellé. "Oly sokáig éltünk elnyomásban, talán adhatnánk egy esélyt a kormánynak - mondta egy közelben álló nő, aki nem akarta közölni a nevét. - Az embereknek lesz egy esélyük szavazni." A tunéziai törvények értelmében hatvan napon belül kell új választásokat tartani.
   
A tunéziai televízió közben bejelentette, hogy "a biztonsági helyzet javulására való tekintettel" két órával csökkentették a kijárási tilalom időtartamát: mostantól este 8-tól reggel 5-ig tart majd. A többi tilalmi intézkedés érvényben marad: háromnál több ember nem gyülekezhet közterületen, és a rendfenntartó erők lőhetnek azokra, akik menekülni próbálnak az ellenőrzés elől.
   
Ben Ali az egy hónapja tartó tömegtüntetések és zavargások hatására múlt pénteken elmenekült Tunéziából, majd szombaton hivatalosan is megfosztották hatalmától. Hétfőn megalakult az új kormány, de benne maradt az előző, önkényuralmi rezsim több képviselője, s ez váltotta ki a további tüntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!