Külföld

2011.10.10. 09:12

Rátámadtak a Nobel-békedíjast ünneplő, tüntető nőkre Jemenben

Szanaa - A Nobel-békedíjas jemeni újságírónőt ünneplő, tüntető nőkre támadtak vasárnap rendszerhű férfiak az arab országban, és megsebesítettek közülük mintegy negyvenet - közölték hétfőn egészségügyi források.

MTI

A Nobel-bizottság három nőnek: a libériai elnöknek, egy libériai nőjogi aktivistának és Tavakkul Karman jemeni újságírónak ítélte oda pénteken a 2011. évi Nobel-békedíjat.
   
Karman emblematikus alakja a Jemenben 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök rendszere ellen kirobbant tiltakozó megmozdulásoknak. A vasárnap esti eset a Szanaától 270 kilométerrel délnyugatra lévő Taizzban, Karman szülővárosában, egyúttal az elnök távozását követelő tüntetések egyik fő helyszínén történt.
    
"Száleh elnök rendszerének szolgálatában álló férfiak kövekkel és üres palackokkal támadtak a tüntetőkre, és negyvenet megsebesítettek közülük" - közölte a francia hírügynökséggel a tüntetést szervező bizottság egyik tagja. Egy meg nem nevezett egészségügyi forrás megerősítette ezt a számot.
   
Hétfő hajnalban is volt egy véres konfliktus Taizzban: az elnökhöz hű katonák összecsaptak olyan törzsi fegyveresekkel, akik a rendszer ellenzékéhez tartoznak, és az összecsapásban megsebesült három ember - közölték szintén egészségügyi források.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!