Külföld

2009.04.03. 10:01

Magyarellenes incidensek a Vajdaságban

Szerbia - Lefestett Kossuth-szobor, gyűlöletet szító feliratok - az utóbbi napokban több magyarellenes, feltehetően nemzeti indíttatásból elkövetett incidens történt a Vajdaságban.

nincs nev

Keddre virradó éjjel ismeretlenek festékkel öntötték le a bácskossuthfalvi (Stara Moravica) Kossuth-szobor talapzatát. A rongálók magában a több mint száz éve felállított, majd 1994-ben újraállított szoborban nem tettek kárt. 

Szerdán reggelre a temerini Kókai Imre Általános Iskola központi épületének falán jelent meg nemzeti gyűlöletet szító falfirka. A "Mađari u Mađarsku" (Magyarországra a magyarokkal) feliratot a rendőrség lefényképezte, majd átmeszelték. Az egy tannyelvű magyar iskolán korábban is jelent már meg rosszindulatú falfirka, s néhány évvel ezelőtt Szirmai Károly vajdasági magyar írónak az iskola kertjében álló mellszobrát is leöntötték festékkel ismeretlenek. 

Nyugtalanítónak tartja ezeket, s a korábban Temerinben, Zomborban és Újvidéken történt incidenseket Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke. A politikus ezért jelentést kért az újvidéki rendőrségtől, amely megerősítette, hogy pár hete Temerinben etnikai indíttatásból támadtak meg egy magyar fiatalt. Ugyancsak a nemzeti gyűlölet szításának szándéka vezette azokat, akik az újvidéki katolikus temető kápolnájára a magyar és a horvát közösséget sértő, illetve fenyegető üzeneteket írtak. 

Egeresi Sándor követelte az illetékes szervektől, hogy az incidensek elkövetőit a legrövidebb időn belül találják meg - jelentette a Vajdaság Ma hírportál. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!