Külföld

2011.03.04. 08:05

Líbia - Washington nem kér Chávez béketervéből

Washington elutasítja a líbiai válság rendezését célzó venezuelai közvetítési javaslatot - közölte csütörtökön az amerikai külügyi szóvivő.

MTI

 "Nincs szükség nemzetközi bizottságra ahhoz, hogy közöljék Kadhafival, mit tegyen, ami országa és népe javát szolgálja" - mondta Philip Crowley. A szóvivő szerint Moammer Kadhafi líbiai elnöknek távoznia kell a hatalomból, és véget kell vetnie a népe elleni támadásoknak. Amennyiben Kadhafi nem reagál a nemzetközi közösség ilyen értelmű felszólításaira, akkor nem világos, hogy ebben az esetben mit kíván elérni egy nemzetközi bizottság - mondta Crowley. 
  Hugo Chávez venezuelai elnök azt javasolta, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a venezuelai külügyminiszter tárgyalt erről Amr Múszával, az Arab Liga elnökével, és ő egyetértett a tervvel. Állítólag elfogadta Chávez javaslatát Moammer Kadhafi is.
A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással. Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!