Külföld

2010.05.29. 12:55

Költségelszámolási botrányba keveredett a pénzügyminiszter helyettese

Költségelszámolási botrányba keveredett az új konzervatív-liberális brit kormány pénzügyminiszter-helyettese, akinek fő feladata a kormányzati költségek csökkentése.

MTI

David Laws, aki a Liberális Demokratákat képviseli a május eleji választások után létrejött kétpárti brit kormányban, a szombati The Daily Telegraph feltáró riportja szerint 2006 és 2009 között összesen több mint 40 ezer fontot (12 millió forintot) vett fel képviselői költség-visszatérítés formájában londoni szolgálati lakásának bérleti díja után, ám azt nem fedte fel, hogy a lakás férfipartnere házában volt.
   
A brit parlamenti eljárási szabályok éppen 2006 óta tiltják, hogy a képviselők közpénzen béreljenek szolgálati szállást olyan ingatlanban, amely saját házas- vagy élettársuk birtokában van.
   
Laws, aki 2001 óta él együtt életvitelszerűen partnerével, a vezető konzervatív napilap szombati riportjának közlése előtt hivatalosan elnézést kért, és közölte, hogy "azonnal" visszafizeti a kincstárnak - vagyis saját minisztériumának - a szóban forgó összeget.
   
Az ügyet különösen kínossá teszi, hogy a politikus - aki korábban befektetési bankárként dolgozott a londoni Cityben - jelenlegi pénzügyminiszteri posztján éppen a kormányzati kiadások drasztikus visszafogását és a hatalmas brit államháztartási hiány csökkentését célzó tervek kidolgozásáért felelős.
   
Laws szombat hajnalban közölte, hogy maga kéri az ügy kivizsgálását a képviselői magatartási normák betartását felügyelő parlamenti bizottságtól.
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök szóvivője a Downing Street első hivatalos reakciójaként csak annyit mondott, hogy Cameront "tájékoztatták a helyzetről", és a kormányfő helyesli, hogy az érintett kabinettag az ügyet maga utalta az illetékes törvényhozási bizottság elé. 
Laws kormányzati pozíciójának jövőjéről hivatalosan egyelőre nem hangzott el nyilatkozat.
   
A kormánytag - akinek hivatalos címe a pénzügyminisztérium főtitkára - azzal védekezik, hogy férfipartnerével nem tekintették egymást élettársaknak, mivel - bár együtt élnek - nincs például közös bankszámlájuk. Laws hozzátette ugyanakkor: elfogadja, hogy "mindez értelmezés kérdése", és ezért úgy döntött, hogy visszafizeti a költségtérítésként felvett összeget.
   
A szombati The Daily Telegraph a cikkben hangsúlyozza, hogy nem állt szándékában felfedni Laws homoszexualitását; ezt maga a politikus tette meg közleményében.
A tekintélyes brit konzervatív napilap éppen egy éve riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években gyakran milyen hajmeresztő címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A felháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai recessziója közepette derült fény.
A botrány hatására az előző parlament 646 tagja közül 140 nem jelöltette magát az idei választásokon.
   
A legnagyobb összegű kérdéses tételek a képviselői lakásokkal voltak kapcsolatosak. Számos törvényhozó hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként. Laws esetében ez azért nem derült ki, mert a politikus nem vallotta be, hogy élettársának ingatlanában bérel szálláshelyet.
   
A Telegraph által feltárt bizarr elszámolási igények között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakításának ára, várárok-tisztítás vagy fizetős pornócsatorna díja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!