Külföld

2010.07.27. 12:23

Kirgizisztán nemzetközi segélyt kér az újjáépítésre

A kirgiz ügyvezető kormány 1,2 milliárd dollár segélyt kért kedden a nemzetközi közösségtől egy adományozói konferencián, hogy újjá lehessen építeni az országot, amelynek gazdaságát tönkretették az elmúlt hónapok politikai és etnikai zavargásai.

MTI

 A gazdasági károk zömét a kirgiz és az üzbég lakosság közötti erőszakcselekmények idézték elő az ország déli részén található Os és Dzsalalábád városokban, ahol főleg kereskedelemből és a mezőgazdaságból élnek az emberek. Az etnikumok közötti összecsapásokban több száz ember halt meg. Hivatalosan 351 az áldozatok száma, de a kormány szerint a valódi szám ennél valószínűleg jóval magasabb. Mintegy 400 ezer ember menekült el a térségből. Romba dőlt 2300 lakóház és számos középület. 
   
A Roza Otunbajeva irányította ügyvezető kormány, amely az októberre kiírt parlamenti választásokig lesz hivatalban, reméli, hogy a stabilitás és a demokratikus reform révén újjáéleszthető a gazdaság.
   
Otunbajeva a donorkonferencia megnyitóján elmondta: a kirgiz gazdaság teljesítménye az idén 5 százalékponttal csökken, pedig a belföldi válság előtt, amely Kurmanbek Bakijev elnök hatalomból való elűzésével kezdődött áprilisban, 5,5 százalékos növekedésre lehetett számítani.
   
A legsürgősebben humanitárius téren van szüksége segítségre az országnak: az ország déli részén több ezer ember él sátrakban vagy rokonoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!