Külföld

2010.09.07. 13:38

Katar is elismeri Koszovót függetlennek

Katar is elismeri Koszovót független államnak - közölte Hashim Thaci koszovói miniszterelnök a B92 szerb rádió keddi híradása szerint.

MTI

A katari kormányfő és az arab ország emírje egyaránt megerősítette, hogy a perzsa (arab)-öböli állam elismeri Koszovót függetlennek. Már csak az ottani törvényi előírások szerinti hivatalos döntésre várunk - mondta Thaci a koszovói tv-nek adott interjúban. A koszovói kormányfő hétfőn a katari fővárosban, Dohában tárgyalt.
A politikus hozzátette, hamarosan Kuvait és Omán is el fogja ismerni a túlnyomórészt albánok lakta volt szerbiai tartományt függetlennek.
   
Az újabb államelismeréssel 71-re nő a Koszovót hivatalosan független országnak tekintő ENSZ-tagállamok száma. Katar a második ország, amely a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) július végén Koszovó ügyében kiadott állásfoglalása óta elismeri a volt tartományt függetlennek.
Néhány napja Honduras jelentette be, hogy hivatalosan elismeri Koszovó függetlenségét.
   
Egyes szakértők arra számítottak, az ICJ Koszovó-ügyi állásfoglalása után megindul a koszovói államelismerések újabb hulláma, ez azonban egyelőre nem következett be. A taláros testület kimondta, hogy a 2008 februárjában Pristinában kihirdetett függetlenségi nyilatkozatnak nincs nemzetközi jogi relevanciája, vagyis a Szerbia által feltett kérdésre, hogy ellentétes-e a nemzetközi joggal a koszovói függetlenségi nyilatkozat, csakis az lehet a válasz, hogy nem.
   
Belgrád most azon van, hogy a hágai diplomáciai vereségét ellensúlyozandó, elfogadtasson egy határozatot Koszovó ügyében csütörtökön az ENSZ Közgyűlése előtt. A szerb kormány sietve, mindössze egy héttel az ICJ-döntés után előterjesztett egy határozattervezetet, úgy tűnik azonban, hogy kénytelen lesz finomítani ezen, az Európai Unió befolyásos tagállamainak nyomására. Hírek szerint az új határozat szövegéről fog egyeztetni Boris Tadic szerb elnök kedd délután Brüsszelben Catherine Ashtonnal, az EU külügyi főképviselőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!