Külföld

2011.03.01. 08:45

Halálra ítélték a vonatot felgyújtó muzulmánokat

Ahmadábád - Egy indiai bíróság kedden halálra ítélt 11 muzulmánt, mert 9 évvel ezelőtt felgyújtott egy vonatot, és az így keletkezett tűzben 60 hindu meghalt. A történtek etnikumközi összecsapásokhoz vezettek.

MTI

További húsz ember életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A múlt héten ugyanez a bíróság 31 muzulmánt összeesküvésben talált bűnösnek, az ítéletet most hirdették ki.
   
Kilenc évvel ezelőtt, 2002 februárjában a nyugat-indiai Gudzsarát állam muzulmán többségű területén felgyújtották a hindu aktivistákat szállító Szabarmati expresszt. Hatvanan lelték halálukat a lángok között. Ezt követően februártól áprilisig ezren haltak meg, mert hindu csoportok muzulmánok lakta településeken ütöttek rajta. A halálos áldozatok többsége muzulmán volt.
   
Ez volt a legsúlyosabb vallásközi erőszakhullám Indiában azóta, hogy 1947-ben az ország elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!