Külföld

2016.07.08. 06:06

Tömegtüntetések amerikai nagyvárosokban a rendőri túlkapások miatt - Több rendőrt lelőttek Dallasban

Több amerikai nagyvárosban tömeges tüntetések kezdődtek csütörtök este amiatt, hogy rendőrök lelőttek két afroamerikait; a dallasi tiltakozás idején meglőttek tizenegy rendőrt, közülük négyen meghaltak, három pedig válságos állapotban van.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt.    Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban - a NATO-csúcsértekezlet helyszínén - nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Több rendőr meghalt a dallasi tüntetésen kitört erőszakban

Három rendőrt agyonlőttek, hetet pedig megsebesítettek lőfegyverrel csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés.

Az első jelentésekkel ellentétben Dallasban nem két, hanem tíz rendőrt lőttek meg, és hárman közülük meghaltak. Hárman válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek.

A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre.

A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Washingtonban a Capitoliumhoz vonultak a rendőri túlkapások ellen tüntetők

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé.

A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.

Letartóztatták a rendőrgyilkosságokkal gyanúsítható két orvlövészt

A dallasi rendőrség letartóztatta csütörtök éjjel azt a két orvlövészt, akiket az esti békés tüntetésen lelőtt rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak. Bejelentették azt is, hogy tizenegy rendőrt lőttek meg, és közülük négyen haltak meg, három pedig változatlanul válságos állapotban van.

"A lakosság már nincs veszélyben" - jelentette helyi idős szerint éjjel negyed kettőkor a Fox televízió riportere, miután őrizetbe vették a két orvlövészt. A rendőrség köröztette a gyanúsítottak fotóit; az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el.

Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni.

A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!