Külföld

2015.12.21. 14:50

Soha ennyi képviselőnő nem volt még Spanyolországban

Minden korábbinál több képviselőnő lesz a január 14-én felálló új spanyol parlamentben, a vasárnapi választásokon ugyanis a korábbinál több jelöltnek sikerült győznie, írja a Local.es.

A választást a kormányzó konzervatívok nyerték, de még a természetes szövetségesükkel együtt is alatta maradnak a 176 fős abszolút többségnek. Azonban a legnagyobb baloldali pártoknak sincs meg együtt a többsége, ezért akár kisebb, regionális pártok külső segítségére is szüksége lehet bármilyen kormánykoalíciónak. Ha pedig nem tudnak megegyezni, akkor akár előrehozott választás is lehet a vége.

Azonban az biztos, hogy az új parlamentben a képviselők 39,4 százaléka nő lesz. Ez 138 képviselőnőt jelent az eddigi 125 után. A spanyol választási rendszer alapján egyébként a listákon legalább 40 százalékban női jelölteknek kell indulniuk. Idén 605 listából 2263 férfi (52 százalék), és 2090 nő (48 százalék) volt a jelöltek között.

A baloldali, megszorításellenes Podemos 69 képviselőjének majdnem fele nő, írta az El Diario. Az 50 éves Rita Bosaho pedig a párt színeiben az ország első fekete képviselője lett. Bosaho még Egyenlítői-Guineában, egy volt spanyol gyarmaton született, de harminc éve Spanyolországban él. Régóta együtt dolgozott feminista civil szervezetekkel Alicante-ban, és egész életében az emberi jogokért és a nők jogaiért küzdött. „A feminizmus fontos ügy" – mondta.

A szocialistáknál is sok nő jutott be, míg a konzervatívoknál minden harmadik képviselő nő. Köztük van Soraya Sáenz de Santamaría eddigi miniszterelnök-helyettes is. A fontosabb pártok közül a jobboldali-centrista Ciudadanosnál ül majd arányaiban a legkevesebb nő az új parlamentben, 38 képviselőjük közül csak 8-an. Viszont a kisebb regionális pártok közül van olyan baszk mozgalom, aminek a színeiben két képviselő jutott be, és mindketten nők.

Francisco Franco diktatúrájának 1979 vége után az első demokratikus választásokon még csak a képviselői helyek 5,1 százalékát nyerték el nők, azóta sokat lépett előre a nemi egyenlőség ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!