Külföld

2015.08.31. 12:14

Robbanás történt az ukrán parlamentnél - Halálos áldozat is van (frissítve)

Nagy erejű robbanás történt az ukrán parlament épületénél Kijevben hétfőn, nem sokkal az után, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta a decentralizációs alkotmánymódosítást.

A legfrissebb információk szerint a robbanásnak már egy halálos áldozata és legalább 90 sebesültje van, köztük rendőrök és valószínűleg újságírók is.

Az ukrán parlament egy indulatokkal teli rendkívüli ülésén fogadta el hétfőn első olvasatban a decentralizációt célzó alkotmánymódosítást, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. Az alkotmánymódosítás a februárban megkötött minszki megállapodás egyik feltétele volt. A javaslatot a 450 fős parlamentben 265-en támogatták a jelen lévő 320 képviselő közül.

A vitát a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek nyújtandó különleges jogállás váltotta ki. A beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatba az előzetes információk szerint utalás került be a különleges státusról szóló törvényre.

Míg az ülésteremben az indítvány ellenzői az elnöki emelvény köré gyűlve szirénázással zavarták a felszólalásokat, addig radikális jobboldali aktivisták, mintegy ezren, a parlament épülete előtt tüntettek. A szavazás után a tüntetők megrohamozták a parlament épületét.

Ezek is érdekelhetik