Külföld

2015.07.13. 19:29

Görög adósság - A hét második felében dönthet az osztrák parlament a görög mentőcsomagról

Bécs - Az osztrák parlament a hét második felében dönthet a görög mentőcsomagról, az osztrák parlamenti pártok szkeptikusan nyilatkoztak a hétfőn született megállapodásról.

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Maratoni, 17 órán át tartó tárgyalások után hétfő reggel Brüsszelben megszületett a megállapodás az európai hitelezők és az athéni kormány között a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

Az osztrák parlament a nyári törvényhozási szünet miatt rendkívüli ülés keretében előreláthatólag csütörtökön vagy pénteken dönt a mentőprogramról. A határozathoz egyszerű többségi támogatás is elegendő. Amennyiben a görög parlament szerdáig törvénybe foglalja a szükséges reformokat, Hans Jörg Schelling osztrák néppárti pénzügyminiszter már szerdán egy rendkívüli határozattervezetet nyújthat be.

Az osztrák pénzügyminiszter elégedettségét fejezte ki az uniós csúcson született megállapodással kapcsolatban. Számításai szerint Görögország felismerte a helyezet komolyságát, és a követelt előfeltételeket teljesíteni fogja. A miniszter hangsúlyozta: most Görögországon a sor, hogy döntsön a szükséges intézkedések meghozataláról, amely az osztrák politikus szerint igencsak hozzájárulna a kölcsönös bizalom kiépítéséhez.

Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár az osztrák közszolgálati média (ORF) híradójának nyilatkozva arról beszélt, hogy a most megszületett megállapodás azt jelenti, hogy közösen vállalják a felelősséget egy programért, azonban Görögország előtt még nehéz út áll.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek pártja bírálta az unió takarékossági intézkedéseit. A nagyobbik kormánypárt, az SPÖ pénzügyi szóvivője, Kai Jan Krainer kétkedve nyilatkozott a fejleményekről, mondván az uniós politika Görögországot az utóbbi öt évben sem segítette lábra állni.

A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Népárt (ÖVP) frakcióvezetője Reinhold Lopatka szerint még korai ítéletet mondani, mind az európai, mind a görög tárgyalópartnereknél jelentősek az aggodalmak.

A Zöldek európai jogi szakértője szerint úgy tűnik, a "kényszerterápia" folytatódik, és ez Görögországot még betegebbé teszi. A liberális Neos párt és a Team Stronach kételkedik abban, hogy a görög kormány a szabott feltételeket tartani tudja.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elutasítja a megállapodást, és továbbra is népszavazás kiírását szorgalmazza arról, hogy további pénzt folyósítson-e Ausztria Görögországnak.

Az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) legutóbbi felmérése szerint az osztrákok 56 százaléka az ellen van, hogy az unió további segítséget nyújtson Görögországnak az államadósság leküzdésében, a válaszadók 38 százaléka pedig támogatná a segítségadást. A kutatás szerint 46 százalék kitart amellett, hogy távozzon Görögország az euróövezetből, 41 százalék ezt azonban nem támogatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!