Külföld

2015.03.24. 12:02

Lezuhant egy Barcelonából Düsseldorfba tartó repülőgép (folyamatosan frissítve)

A Germanwings 9525-ös járata Barcelonából tartott Düsseldorfba, amikor az Alpok fölött eltűnt a radarok képernyőjéről. Valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának.

Többségében németek utaztak a Franciaországban lezuhant repülőgépen - jelentette a spanyol közszolgálati televízió kedden.

A csatorna úgy tudja, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is utaztak a Barcelonából Düsseldorfba tartó gépen. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság.

A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói.

VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a televízió.

Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával - közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait.

"Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében" - közölte.

A Germanwings 9525-ös járata Barcelonából tartott Düsseldorfba, amikor az Alpok fölött eltűnt a radarok képernyőjéről. Valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának - jelentette be Francois Hollande francia elnök. A lezuhanás helye a szárazföldön nehezen megközelíthető.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el.

Az adatok szerint a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött érte el 10.30-körül, majd pár perc után süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. Ennek mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely normálisnak számít egy repülőtér megközelítése esetén. Az Airbus A320-as 10.47-kor jelentett veszélyhelyzetet, tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról.

A gép sebessége nagyobb mértékben 20 ezer láb magasság alatt kezdett csökkenni, az utolsó ismert ponton 378 csomóval (700 kilométer óránként) repült.

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

Merkelt megrázta a szerencsétlenség híre

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája - közölte kedden a német kormány.

A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait és délután sajtónyilatkozatot tesz.

Angela Merkel a baleset óta telefonált Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Alexander Dobrindt közlekedési miniszterrel - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fő személyzet - tartózkodott, amikor kedden délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén.

A düsseldorfi repülőtéren helyszíni beszámolók szerint elkülönítették a VIP várótermet mindazoknak, akik a lezuhant gépre vártak. Pszichológusok próbálnak segíteni nekik a tragédia feldolgozásában. Berlinben a külügyminisztérium válságstábot állítottak fel, a hozzátartozók egy külön segélyvonalon érdeklődhetnek a tárcánál.

A KKM egyelőre nem tudja, van-e magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) egyelőre nincs információja arról, hogy volt-e magyar állampolgár a délelőtt Franciaországban lezuhant Germanwings-járat fedélzetén - közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden koradélután.

Kifejtették: felvették a kapcsolatot a légitársasággal, amely egyelőre nem tudott adatokat rendelkezésre bocsátani az utaslistával kapcsolatban.

Emellett a berlini magyar nagykövetség is megkereste az illetékes szerveket, de onnan sem jutottak biztos információkhoz.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-ason 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott a légitársaság közlése szerint. A Germanwings 9525-ös járata az Alpok felett tűnt el a radarok képernyőjéről. Valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának - jelentette be Francois Hollande francia elnök.

 

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött

A Germanwings repülőgépének katasztrófájáról értesülve Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratot küldött a német kancellárnak és a spanyol kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Mély megrendüléssel értesültem a Franciaországban bekövetkezett tragikus repülőgép-szerencsétlenségről - írta Orbán Viktor, aki részvétét és együttérzését fejezte ki Angela Merkelnek és Mariano Rajoynak.

Hozzátette: a magyar nép osztozik az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában.

 

Merkel alapos vizsgálatot ígér

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét a katasztrófa áldozatainak hozzátartozói és barátai iránt.

Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik.

Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

 

Nem adott vészjelzéseket a lezuhant repülőgép

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Nem adott vészjelzéseket a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden, mielőtt lezuhant a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén - közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság.

"A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével" - közölte a forrás.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A francia légi irányítás először még azt közölte, hogy a gép vészjelzést adott le 10.47-kor. Az adatok szerint a gép folyamatosan süllyedt mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarok képernyőjéről.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a többiek többségükben németek, de török áldozatokat is jeleztek.

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le.

A baleset körülményei arra engednek következtetni, hogy valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának - közölte Francois Hollande francia köztársasági elnök. A lezuhanás helye, amely 1500 és 1800 méteres magasság között, feltehetően behavazott vidéken található, nehezen megközelíthető a szárazföldön. Lakótelepülés nincs a közvetlen közelében.

Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken.

A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb műút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek.

A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a "következő órákban" hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében.

Valls: semmilyen feltételezés nem zárható ki

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával kapcsolatban  - mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.

Az ügyben a marseille-i ügyészség indított vizsgálatot.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek.

A francia képviselők egy perces csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt.

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a polgárőrség, a légierő és a csendőrség tucatnyi helikopterei várnak felszállásra Seyne-les-Alpes nevű település közelében. Itt állították fel a mentőakció központját. Bernard Cazeneuve délután megérkezett erre a helyszínre, innen fogja ezentúl tájékoztatni a sajtót. Itt állítanak fel majd egy kápolnát is, ahol a hozzátartozók fejet hajthatnak az áldozatok előtt.

A katasztrófához közeli Vernet település polgármestere a France Inter közszolgálati rádióban elmondta: a tragédia helyszíne szakadékokkal teli vidék, szinte függőleges mindenhol. Helikopterről jól látszanak a roncsok. A holtestek kiemelését helikopterekkel fogják megkezdeni, miközben az önkormányzati munkatársak gyalog kísérik a katonákat és a csendőröket a helyszínre - mondta a polgármester. A környéket egyébként teljesen lezárták.

Vernet csendőrsége szerint is mindenki életét vesztette a katasztrófában.

A Haute-Provence régió információs honlapjának a csendőrség egyik munkatársa azt mondta, hogy a holttestek kiemelése több napig is eltarthat. A hatóságok tucatnyi nagy méretű roncsot számoltak össze, ezenkívül a repülőgép sok apró darabra esett szét és szétszóródott a nehezen megközelíthető helyeken.

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le, a több mint kétezer méter magas hegycsúcsok 1500-1800 méteres magasságban található völgyeiben. Az Alpok déli oldalán jelenleg 2000 méteres magasságban van a hóhatár, a északi oldalon, ahol a gép lezuhant, már 1700 méteres magasságtól havas a táj.

A baleset pillanatában a meteorológiai körülmények nem voltak különösebben rosszak, sütött a nap. Azóta viszont jelentősen romlottak az időjárási viszonyok, esik az eső, s ezt nehezítheti a szakértők és a csendőrök munkáját a helyszínen.

 

Egy csoport német iskolás is a fedélzeten tartózkodott

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén.

Észak-Rajna-Vesztfália oktatásügyi minisztériuma megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba - a tartomány fővárosába - tartó járatán utazott.

Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud. A Halterner Zeitung című helyi lap az online kiadásában 16 tanulóról ír, a beszámoló szerint egy Barcelona közelében fekvő településen töltöttek hét napot egy diákcsereprogram keretében.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa leányvállalatának barcelona-düsseldorfi járatán 150-en tartózkodtak, amikor a gép kedden délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár volt.

Az Airbus 320-as típusú gép szerencsétlensége a német repülés történetének egyik legnagyobb szabású balesete. Az első hírek szerint a katasztrófának nincs túlélője. A 2002-ben alapított Lufthansa-leányvállalatnál soha korábban nem történt szerencsétlenség. 
Kedden a német kancellár, az államfő és valamennyi parlamenti párt vezetője kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A törvényhozás alsóházában, a Bundestagban délután megszakították az ülést, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok emlékének.

Joachim Gauck államfő a tragédia miatt megszakította perui hivatalos látogatását.

Angela Merkel kancellár a baleset után tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a repülőgép-szerencsétlenséget. Hangsúlyozta, hogy nem szabad találgatni a baleset okairól.

A kancellár közölte, hogy szerdán a baleset helyszínére utazik Hannelore Kraft Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnökkel. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik - mondta Merkel.

Hozzátette, hogy Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

 

Washington felajánlotta segítségét

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy segít kideríteni a Germanwings-utasszállító lezuhanásának okát - közölte kedden Washingtonban Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Meehan szerint amerikai hivatalos személyek ebben az ügyben felvették a kapcsolatot a francia, a német és a spanyol hatóságokkal. 
"Jelenleg nincs jele annak, hogy (az esetnek) köze lenne a terrorizmushoz" - jegyezte meg a szóvivő, és kormánya nevében kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági és terrorelhárítási ügyekben illetékes tanácsadó folyamatosan tájékoztatja a 150 halálos áldozattal járó katasztrófa fejleményeiről - tette hozzá a szóvivő.

KKM: vélelmezhetően nincs magyar áldozat

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A járat nem sokkal 11 óra előtt szenvedett balesetet, fedélzetén 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor az Alpokba csapódott.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett.

Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás - közölte a KKM.

A tragédia helyszínére viszi a katalán kormány az áldozatok hozzátartozóit

A katalán kormányzat megszervezi, hogy Spanyolországból a katasztrófa helyszínére utazhassanak busszal a lezuhant gép áldozatainak hozzátartozói, amennyiben szeretnének - jelentette be a katalán elnök kedden Barcelonában.

"Nincs rosszabb, mint elveszíteni egy közeli hozzátartozót, ráadásul ilyen tragikus módon" - fogalmazott Artur Mas.

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy többen élnek ezzel a lehetőséggel, és hamarosan útnak is indulnak.

Dél óta folyamatosan érkeznek az áldozatok hozzátartozói a barcelonai El Prat repülőtérre, ahonnan délelőtt szállt fel a Germanwings szerencsétlenül járt düsseldorfi járata.

A családtagokat a bejárattól a repülőtér biztonsági emberei, és rendőrök kísérik az utastértől elzárt terembe, ahol tájékoztató központot alakítottak ki számukra, hogy a lehető leghamarabb értesülhessenek a legújabb információkról, valamint szakszerű segítséget kapjanak pszichológusoktól, hogy feldolgozzák az első sokkot.

A spanyol közszolgálati televízió felvételein rémült, síró embereket látni, volt, aki egyenesen a munkahelyéről, munkaruhában rohant ki a repülőtérre a tragédia hírére. A hatóságok folyamatosan próbálnak elérni mindenkit, akinek hozzátartozója utazott a repülőn. A spanyol áldozatok személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Katalóniában a tragédia miatt félárbocra eresztették a katalán zászlót.

A düsseldorfi repülőtéren is gyülekezni kezdtek délután az áldozatok hozzátartozói, ismerősei és próbáltak tájékoztatást kérni a

helyzetről - közölte a düsseldorfi spanyol konzul, aki ezért néhány kollégájával a repülőtérre ment, hogy segítsen.
Francisco Aguilera elmondta, többen úgy döntöttek, hogy odautaznak a baleset helyszínére, mert a lehető leghamarabb szeretnének biztos információt kapni.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol irálynak és a német elnöknek

Magyarország és az egész  magyar nép nevében fejezte ki részvétét Áder János államfő VI. Fülöp spanyol királynak, valamint Joachim Gaucknak, Németország szövetségi elnökének, és a keddi franciaországi légi szerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak.

"A gyász nehéz óráiban mélyen együttérzünk Spanyolország népével, és osztozunk annak fájdalmában" - fogalmazott az államfő a spanyol királynak írt részvéttáviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

Áder János Joachim Gaucknak azt írta: mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő dél-franciaországi repülőgép-szerencsétlenségről.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fős személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője. A légitársaság első adatai szerint a fedélzeten 67 német állampolgár tartózkodott.

Háromnapos gyász Spanyolországban

Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyász kedden éjféltől hirdették ki. Szerdán egy perces némasággal emlékezik majd a tragédia áldozataira Spanyolország.

A kormányfő helyettese  bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék.  Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában.

Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához.

A barcelonai repülőtéren körülbelül 50 hozzátartozó jelent meg a keddi nap folyamán, közülük többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik.

KKM: a konzuli szolgálat nem kapott hivatalos értesítést magyar áldozatról

A Magyar Konzuli Szolgálat eddig nem kapott magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos notifikációt az illetékes német krízisközponttól a franciaországi légi szerencsétlenséggel összefüggésben - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este 8 óra után az MTI-t.

A katasztrófával kapcsolatban nem érkezett konzuli védelem iránti hozzátartozói érdeklődés az érintett magyar külképviseletekhez és a konzuli szolgálathoz - olvasható a tárca közleményében. Hangsúlyozták: a rendelkezésre álló információk alapján a katasztrófának vélelmezhetően nincs magyar érintettje.

Közölték: a német külügyminisztérium válságközpontja helyettes vezetőjének hivatalos tájékoztatása szerint nem állnak rendelkezésre az áldozatok állampolgárságával kapcsolatos adatok. Nemzetközi jogi kötelezettségeik alapján a krízisközpont azonnal értesíti az állampolgárság szerint illetékes külképviseletet, ha az azonosítás során az adott állam állampolgárának érintettsége merül fel.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fős személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik