Külföld

2014.10.13. 15:40

Romániai elnökválasztás - A romakirály pártja Pontát támogatja

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt támogatja a novemberi romániai elnökválasztáson a Romák Demokratikus Szövetségének Pártja (PADR) - erről hétfőn írt alá megállapodást a Dorin Cioaba, a párt elnöke a kormánykoalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR).

Baranyi László

Cioaba, aki a romák nemzetközi királyának tekinti magát, múlt hét végén jelentette be, hogy pártját hivatalosan bejegyezte a bíróság. A hétfői megállapodás aláírása után úgy nyilatkozott: több százezer roma csak az ő jelzésére vár, hogy kire adja voksát az elnökválasztáson, úgyhogy az ő állásfoglalása eldöntheti, ki lesz Románia következő elnöke.

A PADR-nek állítólag 150 ezer tagja van, de Cioaba szerint emberei a közösség sokkal több tagjával együttműködnek és a voksok nagyon nagy része a külföldön - elsősorban Olaszországban és Spanyolországban élő - romáktól fog érkezni.

A szociáldemokratákkal szorosan együttműködő UNPR-t Gabriel Oprea belügyminiszter vezeti, de a "romakirállyal" kötött egyezményt egyik helyettese írta alá. Az UNPR vállalta, hogy a 2016-os parlamenti választásokon PADR-jelölteket is indít listáin azokban a térségekben, ahol nagy számú roma közösség él.

Az ellenzéki liberálisokhoz közel álló Realitatea hírtelevízió szerint a roma párt Pontának nyújtott támogatásával áll összefüggésben az is, hogy az elnöki tisztségre pályázó kormányfő egy vasárnapi tévéműsorban azt ígérte: a kormány január elsejétől megduplázza  félmillió hátrányos helyzetű gyerek családi pótlékát.

Dorin Cioaba - elsőszülött fiúként - elhunyt apjától, Florin Cioabatól örökölte tavaly augusztusban a romák nemzetközi királyi címet. A temetésen az elhunyt uralkodó kisebbik fiát, Daniel Cioabát is megkoronázták: ő romániai romák királya címet kapta.

Florin Cioaba királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Radulescu mögé sorakozott fel. A "királyi" és a "császári" család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.

A húszmilliós állandó lakosságú Romániában 620 ezer ember vallotta magát romának a legutóbbi népszámláláson. A szociológusok szerint az - identitását a társadalmi megbélyegzés miatt nem szívesen vállaló - közösség tagjainak száma ennek többszörösére tehető, ugyanakkor a romák az országos átlagnál lényegesen alacsonyabb arányban szoktak részt venni a választásokon.

Romániában novemberben választják meg a tíz éves elnökség után leköszönő Traian Basescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta a szociáldemokraták és Klaus Johannis, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség jelöltje között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!