Külföld

2013.06.03. 18:29

Bostoni robbantás - Izvesztyija: Dzsohár Carnajev anyja Németországban gyűjt pénzt fia ügyvédeire

Moszkva - A bostoni merényletek elkövetésével gyanúsított Dzsohar Carnajev anyja Németországban gyűjt pénzt fia ügyvédeire - közölte hétfőn az Izvesztyija című orosz lap internetes változata.

Kegyes Csilla

Zubejdat Carnajeva korábban az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánban is nyitott bankszámlát erre a célra, de hogy elkerüljék a hazai hatóságok és a hatalom szigorú ellenőrzését, Carnajevék úgy döntöttek, külföldön is megpróbálkoznak az adománygyűjtéssel - tájékoztatta az orosz újságot egy Ahmed Iszajev nevű blogger.

A Carnajev fivérek anyja videoüzenetet intézett az interneten és azt mondta, hogy sokak kérésére nyitották az új bankszámlát Németországban egy ott élő rokonuk nevére. "Ez a számla azoknak van, akik segíteni akarnak a fiamnak. Minden pénzt arra megy, hogy megfizessünk egy jó ügyvédet" - közölte.

Carnajevék a PayPal internetes pénzátutalási rendszerben is regisztrálták magukat, hogy minél nagyobb lehetőséget biztosítsanak az adakozóknak a támogatásra.

Az Izvesztyija tudomása szerint a Carnajev család eddig sikertelenül próbált ügyvédet fogadni Dzsohárnak. Akit megkerestek, körülbelül egymillió dollárért vállalta volna a bostoni robbantásokkal vádolt fiú védelmét.

Az április 15-én Bostonban végrehajtott robbantásos merényletek elkövetésével a csecsen származású Carnajev fivéreket vádolják az Egyesült Államok hatóságai.

A 26 éves Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt azokba a sérüléseibe, amelyeket a rendőrök okoztak neki tűzharcban a bostoni merénylet után három nappal. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet több ember életét kioltani képes fegyverek birtoklásával, használatával, emberöléssel és anyagi kár okozásával vádolták meg. Börtönkórházban ápolják, mert elfogása előtt ő is megsebesült.

Ha a bíróság bűnösnek találja, halálra is ítélhetik.

A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!