Külföld

2012.11.13. 09:44

Ukrajnai választások: öt körzet eredménye nélkül tették közzé a hivatalos végeredményt

Ukrajna - Hivatalosan kihirdette kedden az október 28-án Ukrajnában megtartott parlamenti választás végeredményét a központi választási bizottság a Holosz Ukrajini című lapban, kivéve öt "problémás" egyéni választási körzetet.

MTI

A 225 körzetből ötben ugyanis a központi választási bizottság nem tudta megállapítani az eredményt, ezért ezekben újraválasztást javasolt a parlament.

Ennek folytán a 450 fős parlamentnek csak 445 megválasztott képviselőjét hirdették ki. Ukrajnában vegyes rendszerű parlamenti választásokat tartottak, így a képviselők közül 225-en listáról, 220-an egyéni választási körzetekből jutottak mandátumhoz.

A hivatalos végeredmény alapján - listán és egyéniben összesen - Viktor Janukovics elnök pártja, a Régiók Pártja 185, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) párt 101, a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) nevű párt 40, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 37, a kommunista párt pedig 32 helyet szerzett.

Egyéni körzetekben a Viktor Baloha katasztrófavédelmi miniszter vezette Egységes Centrum három, Volodimir Litvin házelnök Néppártja kettő, a Szojuz (Szövetség) és a Radikális Párt pedig egy-egy képviselői helyet szerzett. Ezen kívül 43 független jelölt került be még a törvényhozásba.

Az előző, 2007-es előre hozott parlamenti választások nem vegyes rendszerűek voltak, mint a mostani, hanem csak pártlistákra lehetett szavazni. Akkor a Régiók Pártja 175 mandátummal végzett az élen. Második lett Julija Timosenko Blokkja (BJUT) 156 képviselői hellyel, harmadik a Viktor Juscsenko akkori államfő Mi Ukrajnánk nevű tömörülése 72, negyedik a kommunista párt 27 és ötödik Litvin blokkja 20 mandátummal. A két "narancsos" szövetséges alakított kormányt - később csatlakozott hozzájuk Litvin blokkja is -, majd 2010 márciusában kormányváltás történt: a Régiók Pártja került kormányra koalícióban a kommunista párttal és Litvin blokkjával. Sok ellenzéki képviselő átállt a Régiók Pártjához vagy független lett, így a Mikola Azarov vezette kormány idővel kényelmes többségre tett szert az ellenzékkel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!