Külföld

2012.11.08. 04:42

Amerikában élő zalaiak, Zalában élő amerikaiak az elnökválasztásról

Zala megye - Szoros versenyben, a kulcsfontosságú Ohio állam megszerzésével legyőzte republikánus kihívóját, Mitt Romneyt a demokrata párti Barack Obama, aki így újabb négy évre elnöki mandátumot szerzett az Egyesült Államokban.

Munkatársainktól

Az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok többségét nem érte meglepetésként Barack Obama győzelme. A régi-új elnök diadala azonban - az emberek politikai beállítottságán vagy személyes szimpátiáján kívül - állítólag Sandy-n, a nemrég levonult hurrikánon is múlt.

- Szoros volt a verseny Obama és Romney között, ezt mind láttuk - mondta a hosszú évek óta New York-ban élő Minger Veronika. - Talán az Ohio és Pennsylvania államokban élőkön múlt leginkább a végeredmény.

A zalai származású nő elektronikus levélben azt írta: New York többsége demokrata, így egyértelmű volt, hogy a többség Obama mellett áll. Azonban levelezésünk idején még nem lehetett előre tudni, hányan mennek el szavazni, hiszen a Sandy okozta súlyos károk lefoglalják az emberek mindennapjait.

- Ebben a káoszban lehet, hogy még a szavazást is elfelejtették - írta Veronika.

Más szempontból szemlélte a választásokat Julien Vee, aki Veszelovszky Gyula néven született Budapesten, s 2003 óta él New Jersey államban. A férfi fontosnak tartja, hogy nem amerikai születésűként is tisztában legyen a politikai döntésekkel, hiszen az ő életét is befolyásolják.

- Minden elnökválasztás, s persze a végeredmény is nagyban meghatározza a mindennapi hangulatot, az itt élők életkedvét, s nem utolsó sorban életvitelét is - írta Julien.

- Az Egyesült Államokban rendkívül fontos az erkölcs és a megbízhatóság, itt egy trükkös jelölt labdába sem rúghat, mert mielőtt az elnöki székre szemet vetne, szétcincálják a múltját, s ha foltot találnak, esélye sincs.

A férfi szerint egyébként az Egyesült Államokban sokkal inkább a jelöltek mondanivalója a fontos, s nem az, hogyan tudja minél gyalázatosabban megsérteni az ellenfelet. Julien mesélt az ottani médiafogásokról is, arról, hogyan, milyen eszközökkel próbálja egy-egy párt, jelölt a maga oldalára állítani a választókat.

- Nem meglepő, hogy a 21. században a politikai marketing kiterjedt a komplett elektronikus marketingre is, mindamellett, hogy az újság, a televízió és a rádió is megmaradt e szerepkörben - magyarázta.

- Úgy gondolom, az interneten megtalálható cikkek, viták és fórumok mind ahhoz járulnak hozzá, hogy minél több információt megtudjunk a jelöltekről.

Julien Vee, amióta kint él, úgy látta, hatalmas pénzösszegeket áldoznak fel a siker érdekében, mégsem mindig a pénz juttatja pozícióba a jelölteket. A kampánypénzek felhasználását törvény szabályozza és ellenőrzi, a korrupciót pedig keményen büntetik.

- Tapasztalataim szerint a kampány kulturáltan zajlott, talán a televíziós reklámokból lett már egy kicsit elegük az embereknek - így Vee, akivel szemben Jim Wright úgy gondolja, túl hosszú a kampányidőszak, s már azelőtt belefáradtak a polgárok, hogy vége lett volna. Az Illinois-ban élő férfit - aki rendszeres látogatója hazánknak - szintén az interneten keresztül értük utol.

- A 18 hónapig tartó kampányidőszak az emberek többsége számára fárasztó, annak ellenére, hogy a legtöbb párt úriember módjára viselkedett - írta Jim. - Csupán néhány támogató lépett túl a határon, de a harc nem vérre ment tette hozzá végül.


A mostani elnökválasztási kampány során vált először valódi marketingtényezővé a Twitter. Ugyanis Obama a közösségi platformon jelentette be győzelmét, amire rekordszámú, több százezer választ írtak a felhasználók. Mint arra Nagy Csaba webfejlesztő szakember emlékeztetett: éppen ő hozta be a világhálót a politikai küzdelembe még első megválasztása idején, amikor főként a fiatalabb korosztályt nyerte meg vele magának. Nagy Csaba szerint hazánkban is nő a világháló és a közössségi platformok közéletben betöltött szerepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!