Külföld

2012.04.11. 18:17

Toulouse-i lövöldözés után: radikális iszlamizmus elleni intézkedések

A szélsőséges nézeteket hirdető internetes oldalak rendszeres látogatóit is büntetné a törvény.

MTI

Jóváhagyta szerdai ülésén a francia kormány azokat az intézkedéseket a radikális iszlamizmus visszaszorítására, amelyeket Nicolas Sarkozy államfő a hét áldozatot követelő toulouse-i dzsihádista merénylő halálát követően jelentett be. Ennek értelmében a szélsőséges nézeteket hirdető internetes oldalak rendszeres látogatóit is büntetné a törvény.

A törvényjavaslat - amely szerint a terrorcselekményre való buzdítás vagy annak dicsőítése is szabálysértésbe ütközne - csak akkor kerülhet a parlament elé, ha a május 6-i elnökválasztást, majd a júniusi nemzetgyűlési választásokat is a jelenleg kormányzó jobboldal nyeri meg.

A francia elnök az intézkedéseket az egy hónappal ezelőtt Toulouse-ban és Montaubanban hét embert megölő, magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának valló merénylő, Mohamed Merah március 22-i halálát követő órákban a francia televíziókban közvetített beszédében jelentette be. A törvényjavaslat értelmében ezentúl minden olyan személy, aki a terrorizmust dicsőítő vagy erőszakra buzdító internetes oldalt olvas, vagy azért utazik külföldre, hogy terrorista cselekményt megelőző ideológiai kiképzésen vegyen részt, büntethető lesz Franciaországba való hazatérést követően. Valérie Pécresse kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy a törvénytervezet ennek érdekében újfajta szabálysértések fogalmát vezeti be. Arra is emlékeztetett, hogy korábban csak azokat a személyeket lehetett felelősségre vonni, akik Franciaország területén ténylegesen elkövettek terrorista bűncselekményeket.

A baloldali ellenzék már jelezte, hogy nem szavazza meg a hirtelen született intézkedéseket, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy ennek érdekében a választások miatt jelenleg szünetelő parlament rendkívüli ülést tartson.

Franciaországot megrázta annak a terroristának az ámokfutása, aki március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. A terroristát március 22-én lőtték le kommandósok abban a toulouse-i lakásban, ahol 32 órával korábban elbarikádozta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!