Külföld

2012.04.13. 09:08

A G8-külügyminiszterek elítélték a észak-koreai rakétaindítást

A G8-csoport külügyminiszterei közleményben elítélték péntek hajnalban az észak-koreai rakétaindítást, és azt ígérték, hogy megpróbálják elérni az ENSZ Biztonsági Tanács "megfelelő válaszát".

MTI/Hszinhua/Reuters

A külügyminiszterek kétnapos washingtoni tanácskozása már a rakétafellövés előtt véget ért. A közleményt a rakétaindítás után adták ki. Felszólították Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a további rakétaindításoktól, és minden olyan akciótól, amely súlyosbítja a helyzetet, növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten.

A G8-ak leszögezik közleményükben, hogy a rakétaindítással Észak-Korea megszegte az ENSZ BT több határozatát, valamint hogy magatartása aláássa a térség békéjét és stabilitását.

"Más országokkal együtt készek vagyunk arra, hogy Észak-Korea tetteire válaszul intézkedéseket hozzunk" - fogalmaztak a miniszterek, egyben sürgették a Biztonsági Tanácsot, hogy a helyzetnek megfelelően reagáljon. Felszólították továbbá Phenjant, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, köztük azoknak, amelyeket az atomprogramja leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokon tett 2005-ben, valamint azoknak, amelyek BT-határozatokból hárulnak rá. Vagyis, hogy "maradéktalanul, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul" semmisítse meg minden atomfegyverét, számolja fel atom- és ballisztikusrakéta-programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!