Külföld

2012.03.13. 17:20

A Titanic kincseire fáj a foguk

Az Atlanti-óceán partján fekvő két város is érdeklődik azért az 5500 tárgyért, amelyet a Titanic roncsainál a tenger fenekén találtak, és amelyet áprilisban bocsátanak árverésre New Yorkban.

MTI/AFP

Pillanatnyilag "hét-nyolc biztos érdeklődő van" a tenger alatti kincsekre, úgy magánemberek, mint cégek, múzeumok és két város is, de egyelőre nincsen értékelhető, hivatalos árajánlat - magyarázta Arlan Ettinger, a Guernsey aukciós ház vezetője hétfőn.

A két város nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek róluk, hogy mindkettő az Atlanti-óceán partján fekszik, vélhetően az amerikai oldalon.

Tekintve az árverés különleges voltára, annak szabályai is némiképpen eltérnek a megszokottól. Az érdeklődő természetes vagy jogi személyeknek kapcsolatba kell lépniük a Guernseyvel még március vége előtt. A győztest április közepe táján értesítik, ezzel egy időben nyilvánosságra is hozzák a nevét.

"Április másodikán tekintjük át az árajánlatokat, majd kiválasztjuk a győztest" - mondta Ettinger.

Az árverés ideje egybeesik a híres luxushajó balesetének századik évfordulójával. A Titanic 1912. április 15-re virradó éjszaka ütközött jéghegynek Southamptonból New York felé tartva. A balesetben hozzávetőleg 1500-an haltak meg a hajón utazó 2200 utasból.

A roncsnál 3800 méteres mélységben, egymástól 600 méternyire két csoportban leltek a most eladásra kerülő tárgyakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!