Külföld

2012.01.22. 07:26

Newt Gingrich megnyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást

Newt Gingrich volt képviselőházi elnök nyerte meg a Republikánus Párt szombati dél-karolinai előválasztását, a szavazatok 41 százalékával.

MTI

A második helyet Mitt Romney szerezte meg a szavazatok 28 százalékával, a harmadik helyen Rick Santorum (17 százalék), a negyediken pedig Ron Paul (13 százalék) végzett. Ezzel a republikánus elnökjelölt-állítási erőpróba-sorozat minden eddigi fordulóját más jelölt nyerte meg, mert a január 3-i iowai jelöltállító gyűléseken hivatalosan Santorum, a január 10-i New Hampshire-i előválasztáson pedig Romney szerezte meg az elsőséget.
   
Gingrich először a Twitteren köszönte meg támogatóinak a szavazatokat, és közölte, hogy a Republikánus Párt következő, január 31-i, floridai előválasztásán "kiütéssel" fog győzni. A győztes az ezután a hívei körében elmondott televíziós beszédében, Romey-t csaknem feledtetve (a győztes egyébként elismeréssel szólt ellenfeleiről), már Barack Obama alternatívájaként pozícionálta magát.
   
Kijeletette, hogy hét, egyenként háromórás vitára kívánja kihívni az elnököt, amelyen az amerikai kivételesség és a "baloldali radikalizmus" csap majd össze. Önmagát az amerikai alapító atyák, Obamát pedig Saul Alinsky (baloldali közösségszervező és író) szellemi örököseként állította be.
   
"Olyan gyenge ő, hogy még Jimmy Carter is erősnek tűnik" - vont párhuzamot a  jelenlegi elnök és ugyancsak demokrata elődje között, akinek csak egy ciklust sikerült eltöltenie a Fehér Házban.
   
Newt Gingrich bírálta a washingtoni és a New York-i elitet - beleértve a médiát is -, amely szerinte arra kényszeríti az amerikaiakat, hogy megszűnjenek amerikaiak lenni. A Fehér Házért megvívandó novemberi küzdelmet "életünk legfontosabb választásának" nevezte. Ostorozta az elit "vallásellenes vakbuzgóságát", s munkahelyeket, a bürokrácia és a szövetségi kormányzat méreteinek csökkentését, kiegyensúlyozott költségvetést és energetikai függetlenséget ígért.
   
Romney gratulált Gingrichnek és többi ellenfelének, de emlékeztette őket: még hosszú választási küzdelem áll előttük. Szombat éjjel egyébként valamennyi elnökjelölt-aspiráns azt jelezte, hogy folytatni kívánja a versenyt.
   
Romney ugyanakkor mind Floridában, mind országos szinten továbbra is vezeti a republikánus elnökaspiránsok népszerűségi listáját. Igaz, mint arra a szombati The Wall Street Journal rámutatott, az előnye mindkét szinten megcsappant.
   
A Gallup a héten korábban még azt közölte, hogy Romney támogatottsága 37 százalékon állt, és 23 százalékpontot vert rá a mezőnyre, addig a közvélemény-kutató intézet pénteki adatai szerint Romney 30 százalékra esett vissza, és már "csak" 10 százalékponttal vezetett a vetélytársai előtt.
   
Az elnökjelölt-aspiránsok hétfőn és szerdán újabb televíziós vitában csapnak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!