Külföld

2011.11.15. 16:31

Merkel harcot hirdetett a szélsőjobboldal ellen

Az elmúlt hét végén feltárt németországi neonáci gyilkosságsorozat kapcsán harcot hirdetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU).

MTI

A konzervatív párt Lipcsében kedden véget ért kongresszusán határozatban szólította fel a szövetségi kabinetet, valamint a tartományi kormányokat a szélsőjobboldali terrorcselekmények feltárására, továbbá a különböző terrorista sejtek, illetve csoportok felszámolására.

A pártelnök-kancellár, valamint Hermann Gröhe pártfőtitkár kezdeményezésére jóváhagyott dokumentum állást foglalt a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt betiltása mellett, és külön bizottságot  állított fel a betiltás jogi esélyeinek tanulmányozására. Egy keddi felmérés szerint egyébként a német lakosság csaknem 80 százaléka a neonáci párt betiltását sürgette.

A kétnapos kongresszus Merkel kancellár szerint a jövőre való felkészülés jegyében zajlott. A pártelnök zárónyilatkozatában a liberális FDP-vel és a kisebbik keresztény párttal, a CSU-val közösen kormányzó CDU-t a közép nagy néppártjának nevezte, amely meggyőződése szerint képes a választók megszólítására és arra, hogy megnyerje a 2013-as választásokat is. Merkel egyébként már a kongresszus nyitányakor megerősítette, hogy 2013-ban is pártja kancellárjelöltje kíván maradni, és a küldöttek szinte teljesen egyhangú támogatásban részesítették. Az 57 esztendős Angela Merkel  - aki Németország első női kancellárja - 2005 ősze óta van hatalmon.

A CDU kész vállalni a felelősséget a jövő Németországáért és a jövő Európájáért - fogalmazta meg a kongresszus üzenetét a kancellár. A párt Lipcsében ennek megfelelő, Európa-politikai határozatot fogadott el, amelyben az euró stabilizálása mellett a politikai integráció erősítését tűzte ki célul. Állást foglalt a szolidaritás szükségessége mellett, de úgy értékelte, hogy ennek az egyes országok egyéni  felelősségvállalásával kell kiegészülnie. A pártelnök-kancellár álláspontját magáévá téve a küldöttek automatikus szankciómechanizmust sürgettek azon országokkal szemben, amelyek növekvő adósságokat halmoznak fel, megsértve a vonatkozó uniós szerződéseket, illetve az érvényben lévő stabilitási paktumot. Sürgették továbbá az euróövezet  erősítését, de hangsúlyozták: biztosítani kell az önkéntes kilépés lehetőségét a "notórius adósok" számára.

A konzervatív párt változtatott eddigi, elutasító politikáján az ellenzéki pártok és a szakszervezetek által régóta követelt minimálbérrel kapcsolatban. Merkel kancellár kezdeményezésére határozatot fogadtak el arról, hogy az egyes szakmák területén alsó bérhatárt kell rögzíteni. Ugyancsak állást foglaltak a közép-, illetve gimnáziumi oktatás reformja és ennek kapcsán új szerkezete mellett.

Az első értékelések szerint a kétnapos kongresszus az elmúlt hónapokban saját pártjában is sokat bírált pártelnök-kancellár támogatottságának erősödését bizonyította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!