Külföld

2011.08.29. 12:31

Szíria - fegyvertelen tüntetőkre lőnek (frissítve)

A szíriai biztonsági erők körbevettek hétfő reggel egy várost az ország középső részén, Homsz közelében, amely a rendszerellenes tüntetések egyik központjává vált. A katonák dél felől géppuskákkal lövik Rasztant - jelentették jogvédő aktivisták.

MTI

A város körbezárása miatt a lakosokon félelem lett úrrá, attól tartanak, hogy a katonák megszállják Rasztant, emiatt sokan kimenekültek a településről - tette hozzá a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű jogvédő hálózat.
   
Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább 40 könnyűharckocsi és 20 autóbusznyi katona jelent meg reggel Rasztan határában, és géppuskákból lőni kezdtek. A hadművelet előzménye az aktivisták és lakosok elmondása szerint az volt, hogy a térségben több tucatnyi katona dezertált a hadseregből.
   
Ahogy Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása egyre biztosabb, a szíriai jogvédők és helyi lakosok mind több dezertálásról számolnak be. A keleti Deir-ez-Zór tartományban, az északnyugati Idlíbben, Homsz környékén és Damaszkusz peremkerületeiben történtek szökések. A damaszkuszi vezetés mindig tagadta, hogy volnának ilyenek. A dezertálások megsokszorozódásával párhuzamosan egyre tömegesebbé és gyakoribbá váltak az utcai tüntetések is Szíriában.
   
Több esetben azért dezertáltak katonák, mert nem voltak hajlandók lőni fegyvertelen tüntetőkre - mondják aktivisták és lakosok. A dezertőrök bujkálásra kényszerülnek: vagy valamely városban húzzák meg magukat, vagy mezőgazdasági területen. Sok közülük megtartotta fegyverét, és felveszi a harcot a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveres erők katonáival.
   
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szíriai jogvédő szervezet arról számolt be, hogy a hadsereg benyomult hétfő reggel Hitt faluba Libanon északi határától két kilométerre, s azóta szórványosan, de folyamatosan lövések hallatszanak ott. Aszad augusztus 18-án azt közölte telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállították a tüntetők elleni összes hadműveleteket az országban.
   
Ugyanezen emberjogi szervezet szerint egy házkutatás során Szarminban öten - köztük egy gyermek - életüket vesztették, és hatvanan megsebesültek, Karában pedig egy ember halt meg. Az utóbbi hónapokban több mint 2200-an estek áldozatul a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásoknak.
   
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök havi televíziós üzenetében vasárnap este figyelmeztette a szíriai vezetést, hogy a tunéziai, az egyiptomi és a líbiai sorsára juthat, ha nem hagyja abba azonnal a tüntetések véres elfojtását. "Az egyetlen megoldás azonnal elhallgattatni a fegyvereket, és meghallgatni a nép kéréseit. Az utóbbi hónapokban láthattuk, mi lett a sorsuk azoknak Tunéziában, Egyiptomban és most Líbiában, akik nem ezt az utat követték" - mondta ki a kormányfő.
   
Eközben Aszad hétfőn  fogadta Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettest Damaszkuszban. Bogdanov  tolmácsolta a szíriai vezetőnek Dmitrij Medvegyev orosz államfő üzenetét, amelyben biztosította őt a változatlan orosz álláspontról. Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szankciók ellen foglalt állást. Ugyanakkor a Kreml közleménye szerint az orosz küldött felhívta szíriai tárgyalópartnerének figyelmét az erőszak beszüntetésének és a konkrét reformok megindításának szükségességére.
   
Az Arab Liga is a vérontás elkerülésére szólította fel Damaszkuszt. A szíriai rezsim szerint a szervezet "elfogadhatatlan" és "elfogult" közleményével egyértelműen megsértette saját alapelveit. Az Arab Liga főtitkára, Nabil al-Arabi vasárnap látogatott volna Damaszkuszba, de végül csak e hét vége felé érkezik Szíriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!