Külföld

2011.08.18. 18:37

Füstös szigor: sokba került az eldobott cigaretta

Sokba kerülhet egy eldobott cigarettavég az osztrák fővárosban: hetvenöt eurós (mintegy 20 ezer forint) szabálysértési büntetésről kapott értesítést egy osztrák nő, aki az autója ablakán hajította ki a csikket.

MTI

Az osztrák fővárosban az év eleje óta büntetik a cigarettavégek eldobálókat. Mint arról az osztrák televízió (ORF) egyik magazinműsora beszámolt, eddig 450 ilyen esetben tett feljelentést a bécsi közterület-fenntartók "szemétkommandója". Egy felmérés szerint egyedül Bécs utcáin évente 860 millió cigarettacsikk landol.
   
A "szemétkommandót" 2008-ban vezették be. Ellenőreik legtöbbször illegális hulladéklerakás, sorsukra hagyott bevásárlókocsik és el nem takarított kutyapiszok miatt intézkednek. A helyszíni bírság összege 36 euró, a szabálysértési feljelentésé akár ezer euró is lehet. A beszedett bírságokat köztisztasági célra fordítják, például utcai szemetestartályokra.
   
2011 első félévében 529 kidobott hűtőszekrényt, tízezer elhagyott bevásárlókocsit és 40 ezer köbméter illegálisan lerakott háztartási hulladékot gyűjtöttek össze Bécsben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!