Külföld

2011.06.07. 15:05

Obama támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását

Barack Obama amerikai elnök támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását, és úgy véli, Ban jelentős reformokat hajtott végre egy olyan intézményen belül, amely ugyan kívánnivalókat hagy maga után, de nélkülözhetetlen – közölte a Fehér Ház.

MTI

Obama támogatása jelentős lökést ad, hogy a 66 éves volt dél-koreai külügyminiszter - akinek még nincs kihívója - elnyerje a megbízatást második mandátumára.
   
„Ban Ki Mun vezetése alatt az ENSZ kulcsfontosságú szerepet játszott világszerte a válságok és kihívások megoldásában” – hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében.
   
Carney szerint Obama közölte: az ENSZ nem tökéletes, de nélkülözhetetlen intézmény. Ban Ki Mun jelentős reformokat hajtott végre az ENSZ-ben, így több nőt igyekezett vezető posztokra juttatni, és erőfeszítéseket tett a világszervezet költségvetésének az elmúlt tíz év óta legjelentősebb csökkentésére.
   
Carney kitért az ENSZ által Elefántcsontparton a demokratikus átalakulás támogatására tett erőfeszítésekre, a földrengés sújtotta Haitinek nyújtott támogatásra, a Dél-Szudán önrendelkezéséről rendezett népszavazásra, és a líbiai politikai és emberiességi helyzet megoldására tett erőfeszítésekre.
   
Ban mandátuma december 31-én jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!