Külföld

2011.05.08. 06:53

Kijárási tilalom Tuniszban és környékén

A tunéziai kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el szombaton a fővárosban és környékén az utóbbi napok erőszakos eseményei miatt.

MTI

A belügy- és a védelmi minisztérium döntésének értelmében este 9 órától reggel öt óráig tilos mindennemű forgalom Tuniszban és vonzáskörzetében, hogy "biztosítsák a polgárok és a magántulajdon védelmét". Az intézkedés meghatározatlan időre szól.
   
Tunéziában csütörtökön kezdődtek ismét zavargások, mert sokan tartanak attól, hogy az ideiglenes kormány visszalép a demokrácia melletti elkötelezettségétől. Az indulatok azután szabadultak el igazán, hogy Farhat Radzsi volt belügyminiszter a Facebook közösségi portálon azt írta: katonai puccs fenyeget, és a január közepén elűzött Zin el-Abidin ben Ali volt elnök hívei kezébe kerülhet vissza a hatalom, ha a júliusra tervezett választásokat az iszlamista erők nyerik meg.
  
 Pénteken és szombaton kormányellenes tüntetések voltak Tunisz belvárosában, s a demonstrálók összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetéseket, a feldühödött fiatalok viszont törtek-zúztak, kövekkel dobálták a rendőröket, autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki.
  
 Péntek éjjel az erőszakba torkollott felvonulásokon tizenöt újságíró szenvedett sérüléseket, köztük a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió tudósítója.
   
Kormányellenes tüntetésekről érkezett hír az ország déli részéből is, Gabesz városból és Szidi-Búzidból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!