Külföld

2011.04.06. 14:39

Tetves dinoszauruszok

A röpképtelen tollas dinoszauruszok idejük nagy részét vakarózással tölthették, hogy enyhítsék a tetvek okozta viszketést, már amennyiben helytállóak amerikai és brit kutatók eredményei, akik tanulmányukat szerdán tették közzé a Biology Letters című folyóiratban.

MTI

A tetvek szigorúan "szakosodnak", alkalmazkodva a gazda szervezetéhez, ezért segítségükkel nyomon lehet követni a vérszívó élősködőknek "menedéket nyújtók" evolúcióját. A Londoni Természettudományi Múzeum és az Illinois-i Egyetem kutatói a tetvek segítségével azt kívánták meghatározni, hogy mely tényezők segítették elő a madarak és az emlősök sokféleségét. A közkeletű elmélet szerint a kihalási esemény, amely 65 millió évvel ezelőtt véget vetett a dinoszauruszok uralmának bolygónkon, egyben utat nyitott a madarak és az emlősök differenciálódása előtt is - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com" target="_blank") és a Live Science (http://www.livescience.com" target="_blank") tudományos hírportálokon.
   
A kutatók 69 jelenkori tetűfaj DNS-t vizsgálták, hogy megrajzolják az élősködő "családfáját". Ebből viszont kiderült, hogy a szárnyatlan rovarok már jóval a dinoszauruszok kihalása előtt kiválasztották "kenyéradó" gazdáikat. Következésképpen a madarak és az emlősök differenciálódása a dinoszauruszok korában kezdődött el, és az őshüllők voltak a vérszívók első gazdái.
   
"A tetvek élő fosszíliák, e parazitákban van megírva a múltunk" - fogalmazott Vincent Smith, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója, aki szerint a rovarok markerekként szolgálnak a gazdaszervezetek evolúciójának megismeréséhez. A tetvek segítségével sikerült például meghatározni, hogy mikor öltött magára ruhát az ember, vagy megismerni az amerikai őslakosság történelmét.
   
Kevin Johnson, az Illinois-i Egyetem kutatója viszont azt emelte ki, hogy a tetvek 100-125 millió évvel ezelőtt váltak élősködővé. Ez nagy valószínűséggel azután következett be, hogy kifejlődött a potenciális gazdák tollazata, szőrzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!