Külföld

2011.03.16. 16:22

Repüléstilalmi övezetet akar a líbiai trónörökös

A száműzetésben élő líbiai trónörökös szerdán azzal a kéréssel fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), hogy hozzon létre repüléstilalmi zónát Líbiában, és bírálta azokat az országokat, amelyek ezt ellenzik.

MTI

Mohamed esz-Szenuszi, akinek a családja a Moammer Kadhafi vezette 1969-es államcsíny miatt távozott az országból, közölte, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a BT állandó tagjainak is írt, s "könyörögve kérte őket a gyilkos Kadhafi-rezsim öldöklésének véget vető beavatkozásra". Méltatta Franciaországot, Libanont és Nagy-Britanniát, mert a repüléstilalmi övezetre vonatkozó BT-határozatra tettek javaslatot, és bírálta az Egyesült Államokat, Indiát, Kínát, Németországot és Oroszországot, mert vonakodnak megtenni a szerinte szükséges lépéseket. Azzal vádolta őket, hogy közömbösek és nem törődnek a "tripoli zsarnok, Kadhafi által válogatás nélkül gyilkolt ártatlan emberekkel, nőkkel és gyerekekkel".
   
Mohamed esz-Szenuszi szerint bár pontosan nem ismert a líbiai tragédia mérete, becslések szerint már mintegy tízezer a halálos áldozatok száma és több ezer a sebesülteké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!