Külföld

2011.03.24. 17:44

Megsemmisítettek egy líbiai katonai repülőgépet

A líbiai Miszráta kikötőváros légitámaszpontján megsemmisítettek csütörtökön egy katonai repülőgépet, amely megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által kihirdetett repülési tilalmat - jelentette be Párizsban egy katonai szóvivő.

MTI

"Egy francia légi őrjárat AASM típusú rakétával csapást hajtott végre azután, hogy a (líbiai) gép leszállt Miszráta légitámaszpontján" - mondta a szóvivő egy nappal azután, hogy egy brit parancsnok azt állította, hogy harcképtelenné vált a líbiai légierő.
   
A kikötőváros környékén a szövetséges légierő csapásai megsemmisítették a líbiai kormányerők több harckocsiját, de lakosok közlése a városközpontban még ott vannak a hadsereg tankjai, s azokat nem érte eddig találat.
   
A nyugati koalíció légiereje egyelőre máshol sem tudott gátat vetni annak, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsijai lőjék a felkelők kezén lévő városokat.
   
A Tripolitól, a fővárostól délnyugatra lévő, szintén a lázadók ellenőrizte Zentenben helyi beszámolók szerint Kadhafi csapatai erősítést kapnak. A keleti országrészből pedig olyan hírek érkeznek, hogy a lázadó erők még mindig csak a környékén vannak Adzsdábíjának, amelyet több mint három napja próbálnak visszafoglalni.
   
A szövetséges légierő csütörtökön célpontokat támadott Líbia déli és középső területén is. Ezek között volt a fővárostól 750 kilométerrel délre fekvő Szabha, amely a gededfa törzs fellegvára - e törzs tagja Kadhafi is. A francia légierő a csütörtökre virradóan megtámadott egy légitámaszpontot is a partoktól 250 kilométerrel délre, hogy gátat vessen a fegyverszállításoknak vagy zsoldosok beáramlásának Líbiába.
   
A légi hadjárat nem fog hónapokig tartani - ígérte a francia külügyminiszter. "Szorul a hurok, Kadhafi offenzívája leállt. Ebből a szempontból elmondhatjuk, hogy az első sikert elértük" - jelentette ki az RTL francia kereskedelmi rádióban Alain Juppé.
   
Arra kérdésre, hogy még mennyi ideig fognak tartani a hadműveletek, a francia külügyminiszter elmondta: egészen addig, amíg sikerül Kadhafi erőit semlegesíteni. "Hosszú lehet, de nem akarjuk elhúzni ... Ez nem Afganisztán vagy Irak" - hangsúlyozta. Később a sajtó képviselői előtt kifejtette, hogy "Kadhafi katonai képességeinek megsemmisítése  napokig, hetekig tarthat, de semmiképpen sem hónapokig".
   
A külügyminiszter megismételte, Franciaország támogatja, hogy a NATO vegye át a líbiai légtérzár ellenőrzésének irányítását, de a katonai létesítmények elleni légicsapások politikai irányítását továbbra is a koalíciónak kell kézben tartania.
   
Juppé úgy vélte, hogy Kadhafi rezsimje már nem tart sokáig, de emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozatában nem szerepel célként a líbiai vezető megbuktatása. Juppé ugyanakkor "a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan és barbár rezsimnek" nevezte Kadhafi rendszerét, amely "zsákutcába jutott".
   
"A következő fázis a békekezdeményezés lesz. Már most gondolni kell a béke megszervezésére, a nemzeti párbeszéd feltételeinek megteremtésére az Átmeneti Nemzeti Tanács és esetleg más politikai erők között, mivel számos hagyományos jellegű hatóság létezik Líbiában" - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.
   
Ennek az új fázisnak a megszervezése is szerepel az Európai Unió csütörtöki-pénteki brüsszeli csúcstalálkozójának témái között, valamint ezzel is foglalkoznak majd jövő kedden a Líbia elleni nemzetközi koalíció, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió tagjai első, külügyminiszteri szintű londoni munkaértekezletükön.
   
Juppé visszautasította azt a feltételezést, hogy a nyugati országok az olajérdekeltségeik miatt avatkoztak be Líbiában: "Ez nem igaz, leegyszerűsítése lenne a dolgoknak, hogy az olajért csináljuk. Az olcsó és biztos olajért jobb lett volna nem beavatkozni".
    
Az amerikai külügyminiszter szerint Kadhafi azzal vethet a lehető leggyorsabban véget Líbia szenvedésének, ha távozik a hatalomból. Hillary Clinton az ABC televízióban elmondta: Washington azt szeretné, ha a líbiai kormány "a helyes döntést" hozná meg a tűzszünet kihirdetésével, csapatainak a városokból való kivonásával, valamint azzal, hogy előkészítenek egy olyan átmenetet, amelynek a diktátor már nem lesz részese.
   
Clinton úgy tudja, hogy Kadhafi közvetlen környezetének néhány tagja tapogatózni kezdett az Afrikában, a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában élő kapcsolatainál arról, hogyan lehetne kilábalni a jelenlegi helyzetből.
   
Hollandia csak akkor vesz részt a líbiai repülési tilalom betartását kikényszerítő nemzetközi hadjáratban, ha azt a NATO irányítja - jelentette ki a holland kormányfő. Arra az esetre ha más országok is részt vesznek az akcióban, Mark Rutte azt javasolta, hogy alakítsanak ki hasonló struktúrát, mint amilyen Afganisztánban van. Ott a 28 tagállamon kívül 22 másik is jelen van az ISAF (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő) keretében.
   
A török parlament jóváhagyta a kormány döntését, hogy részt vesz abban a tengeri NATO-műveletben, amely érvényt szerez az ENSZ Líbia elleni fegyverembargójának.
   
Terrorcselekmények veszélyére figyelmeztette a NATO-tagállamokat a brit elhárítás (MI5). Egybehangzó brit lapértesülések szerint Nagy-Britanniában élő líbiaiak egymás közötti kommunikációjának megfigyeléséből jutottak arra a következtetésre, hogy a Kadhafi-rezsim rejtőzködő ügynökei merényleteket tervezhetnek a nemzetközi katonai beavatkozás megbosszulására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!