Külföld

2011.03.31. 16:27

Líbia: a NATO átvette a hadműveletek irányítását

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - jelentette be az észak-atlanti szervezet főtitkára. Anders Fogh Rasmussen közölte, greenwichi idő szerint reggel hat órakor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.

MTI

A NATO-műveletben, amelynek az "Egyesített védelmező" (Unified protector) kódnevet adták, a tagországok közül Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Belgium és Dánia vesz részt. A repülőgépek földközi-tengeri - olasz, francia, görög, török - támaszpontokról szállnak föl. Az európaiak azt állítják, van elég repülőgépük, hogy folytassák a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elleni légicsapásokat. A hadműveletek összehangolását egy Líbiára kialakított parancsnoki lánc végzi a NATO állandó parancsnoki láncán belül.
   
A művelet átadása lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy háttérbe vonuljon, amint azt Barack Obama elnök többször hangoztatta. Washington feltehetően nem akart belebonyolódni egy újabb költséges és hosszadalmas külföldi katonai műveletbe, miközben minden figyelmét leköti Afganisztán, és Irakot sem sikerült még teljes mértékben stabilizálni.
   
Rasmussen szerint az észak-atlanti szövetség nem támogatja azokat az amerikai és brit felvetéseket, amelyek szerint az ENSZ líbiai műveletekre adott felhatalmazása lehetővé teszi a Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadók felfegyverzését. A NATO álláspontja az, hogy "mi ott a líbiai emberek védelmét kell, hogy szolgáljuk, és nem a felfegyverzésüket". Ami a NATO-t illeti, "a fegyverembargó érvényesítésére összpontosítunk" - mondta. "A NATO teljes egészében végre fogja hajtani az ENSZ BT határozatának erre vonatkozó részét" - hangsúlyozta, emlékeztetve rá, hogy a Biztonsági Tanács 1973. számú határozatának célja "a polgári lakosság megóvása egy olyan helyzettől, amely humanitárius katasztrófává fajulhat".
   
Hivatalos londoni források rendkívül komoly áttörésként értékelték, hogy a líbiai rezsim egyik bennfentese, Musza Kusza külügyminiszter Nagy-Britanniába szökött. Musza Kusza szerdán késő este érkezett a Londontól délnyugatra fekvő Farnborough repülőterére Tuniszból. Farnborough-t szinte kizárólag vállalati és magánrepülőgépek használják, menetrendszerű forgalma elenyésző. Az a tény, hogy Musza Kusza ide érkezett, bizonyossá teszi, hogy nem kereskedelmi repülőjáratot vett igénybe, és útját előre megszervezték.
    
Kadhafi és családtagjai továbbra is Líbiában tartózkodnak - közölte csütörtökön a kormány szóvivője, hallgatólagosan elismerve Musza Kusza külföldre menekülését. Musza Ibrahim az arab ország ellen ENSZ-felhatalmazás alapján elrendelt nyugati légicsapások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ha az "agressziónak" volt valamilyen hatása, úgy egységbe tömörítette a líbiai népet a vezető mögött. Arra a kérdésre, hogy Kadhafi és fiai továbbra is a kormányellenes fegyveres lázadás sújtotta országban tartózkodnak-e, a szóvivő úgy válaszolt: "nyugodtak lehetnek afelől, hogy mindannyian itt vagyunk. Itt maradunk a végsőkig."
   
Valószínű, hogy Kadhafit a saját népe fogja elűzni a rezsim ellen életbe léptetett politikai és gazdasági intézkedések hatására - jelentette ki csütörtökön a washingtoni kongresszusban az  amerikai védelmi miniszter.  Robert Gates megismételte, hogy Kadhafi elmozdítása nem célja az ENSZ-mandátummal megkezdett, Líbia elleni katonai fellépésnek. A védelmi miniszter azután nyilatkozott így, hogy szerdán este bejelentették: Obama elnök hetekkel ezelőtt engedélyezte, hogy titkos műveletekkel támogassák a líbiai felkelőket.
   
Egyelőre nem hátrálnak Bregától a líbiai felkelők; csütörtökön reggel a várostól keletre összecsapások voltak a felkelők és a kormányerők között, amelyek előző nap visszafoglalták tőlük a kelet-líbiai települést - jelentették a helyszínről szemtanúk és fegyveresek. A líbiai hadsereg egyik felkelőkhöz átállt századosa szerint Bregában utcai harcok folynak, és a Kadhafihoz hű erők kis csoportjai "gépkocsikon száguldoznak a városban, és lőnek az emberekre". Kadhafi ellentámadásba lendült erői szerdán visszafoglalták a felkelőktől Brega városát is, amely a reggel visszavett Rász-el-Unúftól keletre fekszik. Rász-el-Unúf és Brega rövid egymásutánban történt visszavétele a kormánycsapatok gyors előretöréséről tanúskodik az ország keleti része és a felkelők fellegvárának számító Bengázi felé.
   
A Kadhafi elleni megmozdulások kezdete óta mintegy ezer ember halt meg a líbiai összecsapásokban - tűnik ki a brit kormány csütörtökön közzétett jelentéséből. A dokumentum megállapítja, hogy nincs hivatalos adat a halálos áldozatokról, de hozzáteszi, hogy több jelentés is mintegy ezerre becsüli az életüket vesztettek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!