Külföld

2011.03.31. 14:15

Betiltották a Gandhit biszexuálisként ábrázoló könyvet Indiában

Betiltották a Máhátma Gandhit biszexuálisként és idegengyűlölőként ábrázoló amerikai könyvet India Gudzsarát államában, az indiai függetlenség atyjának szűkebb hazájában.

MTI

Gudzsarát állam első minisztere azonnali hatállyal elrendelte Joseph Lelyveld Pulitzer-díjas újságíró könyvének betiltását, ez hamarosan akár egész Indiára kiterjedhet. "A szerző Gandhi-ábrázolása megvetendő, semmilyen körülmények között sem elfogadható. Gudzsarát kormánya a könyv teljes betiltása mellett döntött" - írta Narendra Modi miniszter internetes blogján.
   
Mahárástra állam hasonló lépéseket fontolgat az életrajzi kötet miatt, Lelyveld azonban hangsúlyozta, hogy a kritikák tévesen mutatták be könyvét. A Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle With India (Nagy lélek: Máhátma Gandhi küzdelme Indiával) kedden jelent meg az Egyesült Államokban, de Indiában még nem látott napvilágot.
   
A kötetről szóló visszhangok kiemelik, a New York Times korábbi vezető szerkesztője biszexuálisként és fajgyűlölőként mutatja be az indiai függetlenség atyját, aki viszonyt folytatott Hermann Kallenbach német-zsidó családban született testépítővel. Lelyveld viszont kijelentette, nem sugallja, hogy Gandhi biszexuális vagy rasszista lett volna. "A biszexuális szó egy helyen sem szerepel a könyvben" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!