Külföld

2011.03.07. 13:12

Angela Merkel újabb négy évre kancellár akar lenni

Angela Merkel német kancellár a 2013-as parlamenti választásokon egy újabb, harmadik négyéves mandátumra fog pályázni - mondta a német alsóház (Bundestag) CDU/CSU-frakciójának elnöke hétfőn, a Bild című napilapnak nyilatkozva.

MTI

Volker Kauder arra a kérdésre, hogy Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter lemondása után nem vetődött-e fel Merkel esetleges utódlásának kérdése, azt válaszolta: "ez nem képezi vita tárgyát". "Angela Merkel 2013-ban újra indul a képviselőházi választáson, és ha sikerrel jár, újabb négy évre kancellár lesz" - jelentette ki a konzervatív frakció elnöke.
   
Az 57 éves Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 2005-ben került hatalomra. Négy évig a szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció élén állt, majd a 2009-es választásokon ismét győzni tudott. Azóta a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) koalícióban kormányoz.
   
A kancellár pártja mindazonáltal 2009 óta több választási kudarcot könyvelhet el, legutóbb február végén elvesztette Németország második legnagyobb városát, Hamburgot. A CDU idén még hat regionális megmérettetés, köztük a baden-württembergi választások elé néz. Ez a tartomány a CDU egyik fellegvárának számít.
   
A "szuper választási év" egy friss felmérés szerint kellemetlen meglepetéseket is tartogathat Merkel számára. A Psephos közvélemény-kutató intézet reprezentatív körkérdésére - amely a Handelsblatt című gazdasági-pénzügyi napilap megrendelésére készült - a 700 válaszadónak, a német gazdasági-üzleti élet vezető képviselőinek csaknem háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy "csalódott" Merkel politikájában. Tíz közül négyen kifogásolták a kancellár CDU-n belüli vezetési stílusát, amely az elmúlt években szerintük "inkább ártott" pártjának.
   
Ezzel szemben több mint 70 százalékuk "nagyon" vagy "inkább" elégedett a kancellár kül- és Európa-politikájával, különösen jónak ítélik Merkelnek az euróválság kezelésében mutatott teljesítményét. Jóval elégedetlenebbek viszont belpolitikai teljesítményével, legalábbis a megkérdezettek csaknem fele ilyen értelemben nyilatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!